woensdag, 01 april 2020 19:43

Nieuwe NASA-missie moet raadsel van zonnestormen oplossen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Artistieke impressie van een deeltjesstorm boven het oppervlak van de zon. Artistieke impressie van een deeltjesstorm boven het oppervlak van de zon. Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat ze een nieuwe missie heeft geselecteerd waarmee men meer inzicht wil krijgen in hoe de energierijke deeltjesstraling van de zon ontstaat. Het Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE) staat onder leiding van de University of Michigan en bestaat uit zes kleine satellieten die in de ruimte samen een virtuele radiotelescoop gaan vormen. De lancering van deze nieuwe ambitieuze NASA-s missie is voorzien voor 2023. 

De Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE) missie zal bestaan uit zes zogeheten 'CubeSats' die in de ruimte gaan werken als één grote radiotelescoop. Hiermee willen de wetenschappers de radiogolven detecteren die voorafgaan aan de hevigste uitbarstingen op de zon die we kennen als 'zonnevlammen' en 'coronale massa-ejecties'. Vanaf de aarde zijn deze radiogolven niet waarneembaar aangezien ze worden tegengehouden door de ionosfeer van onze planeet. Met de SunRISE missie willen wetenschappers ook achterhalen hoe zonnedeeltjes tijdens hevige uitbarstingen op de zon worden versneld en waar dergelijke versnellingen juist optreden. Dergelijke informatie is van groot belang voor zowel bemande alsook onbemande ruimtevaartmissies aangezien hevige uitbarstingen op de zon hier heel wat invloed kunnen op hebben. De SunRISE missie heeft een prijskaartje van 62,6 miljoen dollar en maakt deel uit van NASA's Missions of Opportunity. Doordat deze missie bestaat uit zes kleine CubeSats die elk slechts enkele kilo's wegen zullen deze wellicht gelanceerd worden tijdens de lancering van een grote commerciële satelliet. 

Bron: NASA Selects Mission to Study Causes of Giant Solar Particle Storms

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 66

Messier 66
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld de Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken