woensdag, 25 augustus 2021 19:15

China lanceert eerste satellieten van nieuwe gigantische constellatie Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Lancering van de Long March 2C raket. Lancering van de Long March 2C raket. Foto: China Central Television (CCTV)/China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC)

China heeft op dinsdag 24 augustus twee satellieten succesvol in de ruimte gebracht in het kader van een nieuw Chinees netwerk van satellieten dat internet moet aanbieden aan iedereen op aarde. De lancering van de eerste twee testsatellieten werd uitgevoerd met een Long March 2C raket en vond plaats vanop de Jiuquan lanceerbasis in het noordwesten van China. De Aziatische grootmacht wil net als SpaceX een netwerk van meer dan 13 000 satellieten in een baan om de aarde uitrollen waarmee China aan iedereen op aarde breedband internet wil aanbieden. Nu ook China een netwerk van vele duizenden satellieten in een baan om de aarde wil uitbouwen, stellen zich steeds meer mensen vragen bij dergelijke projecten en de mogelijke gevolgen van eventuele botsingen tussen dergelijke satellieten. 

De twee experimentele satellieten kregen de naam Ronghe Shiyan Weixing 1 en 2 en werden gebouwd door het Chinese staatsbedrijf China Aerospace and Technology Corporation (CAST). Volgens Amerikaanse volgstations werden de twee Chinese satellieten door de Yuanzheng 1S rakettrap uitgezet in een polaire baan op een hoogte van ongeveer 1 100 kilometer boven het aardoppervlak. Met deze eerste twee satellieten wil China vooral de technologie achter het netwerk testen waarna men na een evaluatieperiode zal overgaan tot het lanceren van veel meer satellieten tijdens één lancering. Zo werd de Long March 2C raket voor deze lancering ook al voorzien van een groter laadruim zodat dit type draagraket in de toekomst veel meer satellieten tegelijk kan lanceren. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf werkt momenteel aan de uitbouw van zijn Starlink satellietwerk en heeft inmiddels al meer dan 1 700 in een baan om de aarde gebracht. Het Starlink netwerk van SpaceX zal uiteindelijk in zijn eerste fase bestaan uit ongeveer 12 000 satellieten. Ook het in Londen gevestigde bedrijf OneWeb werkt momenteel aan een netwerk van satellieten dat breedband internet moet aanbieden aan iedereen op aarde. Het OneWeb netwerk bestaat nu al uit 288 satellieten en zal in totaal bestaan uit 648 satellieten. En alsof dat nog niet genoeg is heeft ook het internetbedrijf Amazon plannen om internet aan te bieden via zijn Kuiper netwerk dat ook uit vele duizenden satellieten zal bestaan. Met de komst van al deze gigantische netwerken van satellieten zijn vooral sterrenkundigen steeds meer bezorgd over de gevolgen hiervan aangezien dergelijke netwerken van satellieten sterrenkundige observaties kunnen storen. Ook het risico op botsingen tussen dergelijke satellieten stijgt nu er steeds meer internet-satellieten gelanceerd worden door diverse bedrijven. Experts en specialisten zijn het unnaiem eens dat er vroeg of laat een grote botsing zal plaatsvinden tussen dergelijke satellieten dat op zijn beurt een kettingreactie van nieuwe botsingen kan veroorzaken als gevolg van het rondslingerende ruimtepuin. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1887

Het gebeurde toen

Geboortedag van de Amerikaanse astronoom Paul Willard Merrill. Als spectroscopist bestudeerde Merrill peculiaire sterren, vooral lang- periodieke variabele sterren. Hij onderzocht ook de interstellaire materie en voerde als een der eersten spectroscopie op infrarode golflengten uit. Zijn grootste ontdekking kwam net voor zijn pensioen toen hij de lijnen van technetium in de ster R And en andere sterren van het S-type ontdekte.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 5907

NGC 5907
NGC 5907, ook gekend als de 'Splinter Galaxy' of de 'Knife Edge', is een mooi, naaldvormig, spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Draak (Draco). Dit zogeheten 'edge-on' sterrenstelsel bevindt zich in…

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken