dinsdag, 05 oktober 2021 12:48

Rusland brengt filmcrew naar het internationale ruimtestation ISS Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
De Sojoez MS-19 bemanning. De Sojoez MS-19 bemanning. Foto: Roscosmos

Vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan heeft Rusland een Sojoez raket met bijhorende ruimtecapsule gelanceerd met aan boord drie ruimtevaarders. De Sojoez MS-19 ruimtecapsule koppelde zich enkele uren na de lancering probleemloos vast aan het Russische gedeelte van het internationale ruimtestation ISS. Opvallend aan deze missie is dat twee van de drie crewleden geen professionele ruimtevaarders zijn maar deel uitmaken van een filmcrew die aan boord van het ruimtestation beelden gaan opnemen voor een Russische langspeelfilm.  

De Russische Sojoez ruimtecapsule werd zoals steeds gelanceerd vanop de Baikonur lanceerbasis in Kazachstan. Nadat de Sojoez MS-19 in een baan om de aarde werd gebracht, begon deze aan zijn reis naar het internationale ruimtestation. In tegenstelling tot andere missies werd de koppeling met het ruimtestation niet automatisch uitgevoerd maar wel manueel aangezien er een probleem was opgetreden met het Kurs koppelingssysteem. Gezagvoerder van de Sojoez MS-19 missie is de ervaren Russische kosmonaut Anton Shkaplerov. Voor Shkaplerov is dit zijn vierde ruimtemissie nadat hij in 2003 geselecteerd werd als kosmonaut. Tot voor deze lancering verbleef Anton Shkaplerov al meer dan 533 dagen in een baan om de aarde tijdens drie langdurige ruimtemissies. Daarnaast voerde hij ook al twee Russische ruimtewandelingen uit. Voor zijn carrière als kosmonaut was Anton Shkaplerov piloot bij de Russische luchtmacht en vloog hij onder andere met MiG-29 gevechtsvliegtuigen. Naast de ervaren kosmonaut werden ook de twee Russische burgers Klim Shipenko en Yulia Peresild naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Terwijl Klim Shipenko een Russische regisseur is, is de 38-jarige Yulia Peresild een Russische actrice. Dit is de eerste maal in 21 jaar dat een volledig Russische bemanning in een baan om de aarde wordt gebracht met een Sojoez ruimtecapsule. De Sojoez MS-19 is de 65ste Russische Sojoez ruimtecapsule die naar het internationale ruimtestation ISS wordt gebracht. 

Yulia Peresild debuteerde in 2003 in een Russische televisieserie waarna ze in enkele belangrijke films speelde waarvan 'Battle for Sevastopol' de belangrijkste en grootste productie was. De twee werden naar het internationale ruimtestation ISS gebracht in het kader van opnames voor de film 'The Challenge'. In deze film zou aan boord van een ruimtestation plots een hartoperatie moeten worden uitgevoerd door een dokter, gespeeld door Pereslid, op een kosmonaut die ziek is geworden en dit in gewichtloze omstandigheden. Ook de echte ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS zullen te zien zijn in deze film. Alles samen moeten er voor ongeveer 40 minuten aan beeldmateriaal worden opgenomen aan boord van het ruimtestation. De opnamen zullen vooral plaatsvinden in de Russische Nauka module. The Challenge moet de eerste langspeelfilm worden die werd gemaakt met beelden die in een baan om de aarde werden gemaakt. In mei 2021 werd door Rusland bekend gemaakt dat er ook niet-professionele ruimtevaarders naar het ISS mochten gaan met Sojoez ruimtecapsules waarna de filmcrew begon aan een intensieve opleiding in het Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center. Zowel Shipenko alsook Peresild blijven uiteindelijk twaalf dagen aan boord van het ruimtestation waarna ze terugkeren naar de aarde met de Sojoez MS-18 ruimtecapsule. 

Soyuz MS-19

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

Lancering van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis (STS-34) met aan boord vijf astronauten en de Galileo ruimtesonde. De Galileo ruimtesonde werd succesvol uitgezet in de ruimte en werd met behulp van een Inertial Upper Stage op weg gebracht naar de planeet Jupiter waar het op 7 december 1995 bij aankwam. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 2024

NGC 2024
NGC 2024 is ongetwijfeld één van de mooiste deep-sky objecten. Deze prachtige emissienevel bevindt zich in het sterrenbeeld Orion en kreeg de bijnaam 'Vlamnevel'. NGC 2024 vinden we terug vlakbij…

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken