vrijdag, 28 juni 2013 05:40

Nieuwste zonnesatelliet gaat de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een Pegasus raket wordt losgemaakt van het vliegtuig Een Pegasus raket wordt losgemaakt van het vliegtuig Foto: Orbital

In de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 juni 2013 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn nieuwste zonnesatelliet in de ruimte gebracht. De 'Interface Region Imaging Spectograph’ (IRIS) kunstmaan moet de volgende jaren observeren hoe materie op de Zon energie verzamelt en opwarmt, terwijl het door de zonneatmosfeer reist.

De 236 kilogram zware IRIS satelliet werd met behulp van een Amerikaanse Pegasus-XL raket succesvol tot in een polaire baan om de Aarde gebracht. Elke Pegasus raket wordt door middel van een bijhorend vliegtuig tot op een hoogte gebracht van 12 kilometer waarna de raket losgemaakt wordt en zijn raketmotor tot ontbranding brengt. Tijdens deze missie vertrok het vliegtuig vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië. Dertien minuten nadat de Pegasus-XL raket zijn raketmotor tot ontbranding bracht, werd de IRIS satelliet uitgezet in de juiste baan om de Aarde op een hoogte van 750 kilometer. De 17,6 meter lange Pegasus wordt gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation en bestaat uit drie trappen. Deze draagraket werd in 1990 voor het eerst gebruikt om een satelliet in de ruimte te brengen. Alles samen werden al 55 lanceringen met deze raket uitgevoerd.

IRIS

Het 140 miljoen euro dure IRIS observatorium maakt deel uit van NASA's Small Explorer programma en werd gebouwd door Lockheed Martin Advanced Technology Center. Dit nieuwste zonne-observatorium werd uitgerust met een krachtige telescoop en een fotografische spectrograaf dat ultraviolette straling kan waarnemen. Met IRIS hopen wetenschappers de volgende twee jaar gebieden op de Zon te kunnen onderzoeken die slechts 240 kilometer breed zijn. Elke vijf seconden moet IRIS een opname maken van een klein stukje Zon dat overeenkomt met 1% van het totale oppervlak van onze ster. In deze gebieden komen structuren voor die men 'fonteinen' of 'type-II spiculen' noemt en 150 000 kilometer lang kunnen zijn. IRIS moet van deze fonteinen van plasma opnamen maken in hoge resolutie zodat men deze uitgebreid kan onderzoeken op hun temperatuur, snelheid en dichtheid. Wetenschappers vermoeden dat deze fonteinen een zeer belangrijke rol spelen in het opwarmen van de corona. Nu IRIS zich in de ruimte bevindt, gaan ingenieurs de ruimtetelescoop eerst uitvoerig testen waarna binnen ongeveer zestig dagen de wetenschappelijke missie echt kan beginnen. 

Media

Lancering IRIS NASA
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 56

Messier 56
M56, ook gekend als NGC 6779, is een kleine onregelmatige bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Lier. Deze bolhoop staat op een afstand van 32 900 lichtjaar en meet slechts 85…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken