De QM-1 raketmotor wordt tot ontbranding gebracht op een teststand in Utah
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op woensdag 11 maart 2015 op een teststand in de Amerikaanse staat Utah de krachtigste Solid Rocket Booster (SRB) ooit succesvol getest. Omstreeks 16u30 Belgische tijd werd de 53 meter lange raket gedurende twee minuten tot ontbranding gebracht.

Deze cruciale test was voor NASA een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van het nieuwe Space Launch System (SLS) dat in de toekomst mensen dieper de ruimte moet inbrengen. Het 98 meter lange Space Launch System zal uitgerust worden met twee krachtige Solid Rocket Boosters (SRB) die de eerste twee minuten van de lancering de raket tot op grote hoogte moeten brengen. Zo moeten de twee SRB's 75% van de benodigde stuwkracht leveren van het Space Launch System (SLS). De overige benodigde stuwkracht zal geleverd worden door vier raketmotoren in de onderste rakettrap van het SLS. Een zelfde principe werd ook gebruikt bij de Amerikaanse Space Shuttles. De eerste onbemande vlucht van het nieuwe Space Launch System (SLS) is gepland voor eind 2018. De raketmotor die in Utah op een teststand van het berijd Orbital ATK werd getest, kreeg de naam QM-1 (Qualification Motor 1) en is even krachtig als veertien Boeing 747-400 vliegtuigen. Tijdens de test hielden tientallen sensoren meer dan honderd onderdelen in de gaten zodat ingenieurs de prestaties van de raket uitgebreid kunnen analyseren. De QM-1 raket maakte gebruik van een mengsel van vaste brandstoffen en verbruikte tijdens deze test 5,5 ton aan vaste brandstof per seconde. Op het einde van de test spoot een speciale brandblusser maar liefst 31 ton aan koolstofdioxide in de straalpijp van de raket. De SRB die tijdens deze test werd getest, heeft een diameter van 3,6 meter, bestond uit vijf segmenten en is veel krachtiger dan zijn voorgangers. Ten tijde van het Space Shuttle programma werden SRB's gebruikt die bestonden uit vier segmenten. Door een extra segment toe te voegen aan deze nieuwe SRB beschikt deze nu over 25% meer brandstof waardoor raket veel krachtiger is. In 2016 plant NASA een tweede belangrijke test met een vijfsegments Solid Rocket Booster. Deze eerste QM-test was de 57ste maal dat een Amerikaanse Solid Rocket Booster tot ontbranding werd gebracht op een teststand. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van de test.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1914

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt op het Lick Observatory de Jupitermaan Sinope. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 38 kilometer en tot 2000 was dit de meest afgelegen maan in een baan om Jupiter.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken