woensdag, 08 september 2021 17:06

James Webb Space Telescope gaat op 18 december de ruimte in Hot!

Geschreven door NASA
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Artistieke impressie van de lancering van de James Webb Space Telescope. Artistieke impressie van de lancering van de James Webb Space Telescope. Foto: ESA - D. Ducros

NASA is van plan de James Webb-ruimtetelescoop op 18 december 2021 in een baan om de aarde te brengen om de komende tien jaar te dienen als het belangrijkste observatorium voor de diepe ruimte. Het agentschap heeft de nieuwe streefdatum voor de lancering vastgesteld in samenwerking met Arianespace, nadat Webb onlangs met succes zijn strenge testregime had voltooid, een belangrijk keerpunt voor de missie.

De nieuwe datum volgt ook op de succesvolle lancering door Arianespace van een Ariane 5-raket eind juli en de planning van een lancering die zal voorafgaan aan Webb. De lancering in juli was de eerste voor een Ariane 5 sinds augustus 2020. Webb, een internationaal programma onder leiding van de NASA met zijn partners ESA (European Space Agency) en de Canadese Space Agency, zal met een Ariane 5 worden gelanceerd vanaf de Europese ruimtehaven in Frans Guyana aan de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika. ESA levert de Ariane 5. De uiterst complexe ruimtetelescoop bevindt zich momenteel in zijn definitieve configuratie in de faciliteiten van Northrop Grumman in Redondo Beach, Californië.

"Webb is een voorbeeldige missie die het toppunt van doorzettingsvermogen vertegenwoordigt," aldus Gregory L. Robinson, programmadirecteur van Webb op het NASA-hoofdkwartier in Washington. "Ik ben geïnspireerd door ons toegewijde team en onze wereldwijde partnerschappen die deze ongelooflijke onderneming mogelijk hebben gemaakt. Samen hebben we onderweg technische obstakels overwonnen en uitdagingen tijdens de coronavirus pandemie. Ik ben ook dankbaar voor de standvastige steun van het Congres. Nu we een observatorium en een raket hebben die klaar zijn voor de lancering, kijk ik uit naar de grote dag en de verbazingwekkende wetenschap die komen gaat."

Het Webb-team bereidt zich voor op de verschepingsoperaties, waarbij het observatorium de laatste afwerkingsprocedures ondergaat en wordt ingepakt voor zijn reis naar de lanceerplaats. De belangrijkste onderdelen van de Ariane 5-raket die Webb naar de ruimte zal brengen, zijn veilig aangekomen in Kourou, Frans Guyana, vanuit Europa. De revolutionaire technologie van de Webb-telescoop zal elke fase van de kosmische geschiedenis onderzoeken - van binnen ons zonnestelsel tot de verste waarneembare sterrenstelsels in het vroege heelal, en alles daartussenin. Webb zal nieuwe en onverwachte ontdekkingen doen en de mensheid helpen de oorsprong van het heelal en onze plaats daarin te begrijpen. 

Bron: NASA

Messier 76

Messier 76
M76 is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Perseus. Dit object is ook bekend onder de naam 'Kleine Halternevel' ('Little Dumbbell Nebulae' in het Engels) of 'Kleine Zandlopernevel' omdat dit…
Lees meer...

Dit gebeurde vandaag in 1789

Het gebeurde toen

De Britse astronoom William Herschel ontdekt de Saturnusmaan Mimas die werd genoemd naar een zoon van Gaia uit de Griekse mythologie. Deze maan heeft een diameter van 397 kilometer en wordt gekenmerkt door een grote inslagkrater met een doorsnede van 130 kilometer die genoemd werd naar de ontdekker van deze maan. Mimas' lage dichtheid is een aanwijzing dat de maan voor een groot deel uit bevroren water bestaat, met maar een kleine hoeveelheid gesteenten. Op 1 September 1979 vloog de Amerikaanse ruimtesonde Pioneer 11 op een afstand van 104.263 kilometer langs het oppervlak van Mimas. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken