Lancering van een Indiase PSLV draagraket
Foto: ISRO

Een Indiase PSLV draagraket heeft op zondag 9 september 2012 probleemloos een Franse commerciële aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) vertrok om 06u23 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center in India en zette de Franse SPOT 6 kunstmaan zeventien minuten later uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 655 kilometer. 

SPOT staat voor 'Satellite Pour l'Observation de la Terre' en is een commercieel aardobservatieprogramma dat oorspronkelijk is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Frankrijk, Zweden en België. De eerste SPOT-satelliet werd op 22 februari 1986 in de ruimte gebracht door een Europese Ariane draagraket en de eerste vijf SPOT-kunstmanen werden gefinancierd door enkele Europese overheden waaronder ook de Belgische. Ondertussen is de SPOT 5 satelliet vandaag de dag nog steeds operationeel ondanks het feit dat deze satelliet al meer dan tien jaar in een lage baan om de Aarde draait. In tegenstelling tot de vorige SPOT-satellieten werden de SPOT 6 en SPOT 7 kunstmanen volledig gefinancierd door een privaat ruimtevaartbedrijf (Astrium). De 710 kilogram zware SPOT 6 aardobservatiesatelliet werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Astrium Satellites. SPOT 6 werd ontwikkeld om hoge resolutiebeelden te maken van het aardoppervlak waarop objecten van 1,5 meter makkelijk moeten te herkennen zijn. De beelden die deze satelliet zal maken, zullen verkocht worden door Astrium Geo-Information Services dat ook de beelden verkoopt die afkomstig zijn van de Franse Pleiades aardobservatiesatellieten. Astrium hoopt om de SPOT 7 satelliet in 2014 te kunnen lanceren. Het ruimtevaartbedrijf hoopt nu met de twee nieuwe SPOT-satellieten commerciële aardobservatiediensten te kunnen aanbieden tot 2023. 

Naast de Franse Spot 6 aardobservatiesatelliet bracht de Indiase PSLV raket ook de 15 kilogram zware Japanse Proiteres microsatelliet in de ruimte die gebouwd werd door studenten in opdracht van het Osaka Institute of Technology. Proiteres staat voor 'PRoject of OIT Electric-Rocket-Engine Onboard Small Space Ship' en is een project waarbij men nieuwe technologieën wil demonstreren.

Voor India was dit een heel belangrijke lancering aangezien dit de 100ste Indiase ruimtemissie was. In India telt men de gelanceerde satellieten en de bijhorende draagraketten telkens apart als één missie waardoor men bij deze lancering aan de 100ste missie kwam. Dit was de 22ste maal dat India een PSLV-draagraket lanceerde sinds dit lanceermiddel in 1993 voor het eerst gebruikt werd. De lancering van de Franse SPOT 6 satelliet was de derde commerciële PSLV-missie.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken