Lancering van een PSLV raket.
Foto: ISRO

Een Indiase Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) raket heeft op zondag 23 februari 2021 met succes een Braziliaanse aardobservatiesatelliet in een baan om de aarde gebracht. De PSLV raket vertrok om 05u54 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Centre en zette de Amazonia-1 satelliet 17 minuten later succesvol uit in een zon-synchrone baan om de aarde op een hoogte van 752 kilometer. Met de Amazonia-1 satelliet wil Brazilië vooral de ontbossing van het Amazonewoud en de landbouw in kaart en in beeld brengen. Naast de Braziliaanse satelliet werden tijdens deze lancering ook nog achttien kleine satellietjes in de ruimte gebracht.

De ontbossing van het Amazonewoud is een ernstig probleem voor Brazilië en het wereldwijde ecosysteem. Zo kreeg de Braziliaanse stad São Paulo in augustus 2019 nog te maken met zware smog en rookproblemen als gevolg van illegale bosbranden van het Amazonewoud. Om dit nu zo goed mogelijk te kunnen opvolgen, ontwikkelde Brazilië hiervoor een speciale satelliet. De Amazonia-1 satelliet heeft een gewicht van 290 kilogram en werd door Brazilië zelf ontwikkeld en gebouwd. Zo werd deze aardobservatiesatelliet gebouwd op een Multi-Mission Platform (MMP) dat ook kan gebruikt worden voor de bouw van andere satellieten. Op die manier hoopt Brazilië zijn ruimtevaartsector te promoten zodat andere ruimtevaartnaties of bedrijven in de toekomst gebruik gaan maken van het Multi-Mission Platform (MMP). Voor het observeren vanuit de ruimte van onder andere het Amazonewoud werd de Amazonia 1 satelliet uitgerust met een breedhoekcamera die een resolutie heeft van 64 kilometer en gebieden in beeld kan brengen die 850 kilometer groot zijn. Door zijn bijzondere baan om de aarde zal de Amazonia 1 satelliet om de vijf dagen steeds dezelfde gebieden in beeld brengen zodat wetenschappers de ontbossing van bepaalde gebieden zeer goed kunnen opvolgen. Om zoveel mogelijk data over het Amazonewoud te kunnen verzamelen zal Amazonia 1 ook samenwerken met de CBERS 4 en CBERS 4A satellieten die ontwikkeld werden door China en Brazilië. Dit was de 51ste lancering van een Indiase PSLV raket sinds deze in 1993 voor het eerst werd gelanceerd. De PSLV raket is het werkpaard binnen het Indiase ruimtevaartprogramma en wordt ook vaak gebruikt voor het lanceren van buitenlandse satellieten. Zo hebben deze raketten alles samen al meer dan 340 buitenlandse satellieten gelanceerd in opdracht van 36 landen. 

Naast de Braziliaanse Amazonia-1 satelliiet bracht de Indiase PSLV raket ook nog eens achttien kleine satellieten in de ruimte. Twaalf van deze satellieten zijn SpaceBEE cubesats die een gewicht hebben van elk één kilogram en werden ontwikkeld door het Amerikaanse Swarm Technologies. Dit bedrijf wil een netwerk van 150 kleine communicatiesatellieten uitbouwen die kunnen gebruikt worden voor tal van toepassingen op vlak van 'internet of things'. Hiermee wil men aan de hand van internetverbindingen apparaten en systemen met elkaar koppelen of in verbinding brengen zodat er onder andere zoveel mogelijk gegevens kunnen worden uitgewisseld. Deze technologie zou onder andere kunnen gebruikt worden in de transportsector om auto's of vrachtwagens met elkaar te laten communiceren. Daarnaast bracht de Indiase PSLV ook een cubesat in de ruimte die werd gebouwd door een Mexicaanse universiteit alsook vijf kleine satellietjes die ontwikkeld werden door Indiase universiteiten en het Indiase leger. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Redstone-Sparta raket brengt vanop de Woomera lanceerbasis in Australië de eerste Australische satelliet genaamd WRESAT in de ruimte. Deze kleine kunstmaan had een gewicht van 45 kilogram en werd ontwikkeld om nieuwe technologieën te testen. WRESAT brandt na een succesvolle missie op 10 januari 1968 op in de atmosfeer van de Aarde. Dankzij deze geslaagde missie wordt Australië de zevende natie ter wereld dat een satelliet in een baan om de Aarde heeft.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken