Foto: Axiom Space

In mei 2023 gaat SpaceX een Crew Dragon ruimtevaartuig lanceren met aan boord vier ruimtevaarders. Tijdens deze tweede particulier gefinancierde ruimtevlucht gaan vier ruimtevaarders enkele weken lang leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Twee van de vier ruimtevaarders van de private Ax-2 ruimtemissie zijn afkomstig uit Saoedi-Arabië en gaan voor de eerste maal de ruimte in. Gezagvoerder van deze private ruimtevlucht is de ex-NASA astronaute Peggy Whitson die alles samen al 665 dagen in een baan om de aarde verbleef. Maak aan de hand van dit artikel alvast kennis met de vier ruimtevaarders van de private Ax-2 ruimtemissie.

Peggy Whitson, directeur 'Human Spaceflight' van Axiom Space en voormalig NASA-astronaut, zal de particulier gefinancierde missie leiden en John Shoffner uit Knoxville, Tennessee, zal als piloot fungeren. De twee missiespecialisten, Ali AlQarni en Rayyanah Barnawi uit Saudi-Arabië (KSA) zijn leden van het inaugurele Saudische nationale astronautenprogramma. NASA en zijn ISS-partners hebben onlangs de Ax-2 bemanning goedgekeurd, waarmee een belangrijke mijlpaal is bereikt voor het vierpersoons multi-nationale team om naar het laboratorium in de ruimte te reizen.

Een Falcon 9 raket van SpaceX zal de Ax-2 bemanning aan boord van een SpaceX Dragon ruimtevaartuig naar het ISS lanceren vanaf lanceerplatform 39A op NASA's Kennedy Space Center in Florida. Eenmaal aangemeerd aan het ruimtestation zullen de Ax-2 astronauten 10 dagen aan boord van het laboratorium doorbrengen met een volledige missie bestaande uit wetenschap, voorlichting en commerciële activiteiten. Deze missie wordt de eerste particuliere ruimtemissie met zowel particuliere astronauten als astronauten die buitenlandse regeringen vertegenwoordigen, en de eerste particuliere missie onder leiding van een vrouw.

"Axiom Space's tweede particuliere bemande missie naar het internationale ruimtestation bevestigt onze missie om de toegang tot de ruimte wereldwijd uit te breiden en de groei van de economie in een lage omloopbaan te ondersteunen terwijl we Axiom Station bouwen", zegt Michael Suffredini, president en CEO van Axiom Space. "Axiom Space is met Ax-2 een stap dichter bij de realisatie van een commercieel ruimtestation in een lage baan om de aarde en stelt ons in staat om voort te bouwen op de erfenis en prestaties van het ISS, waarbij we de voordelen van microzwaartekracht benutten om het leven op aarde te verbeteren."

Ax-2 Commandant Peggy Whitson

Whitson wordt de eerste vrouwelijke commandant van een particuliere ruimtemissie, naast haar eerdere prestaties als NASA's hoofdastronaut en de eerste vrouwelijke commandant van het ISS. Bovendien breidt ze haar record voor de langste cumulatieve tijd in de ruimte van alle astronauten in de geschiedenis van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma uit.

"Ik ben vereerd om voor de vierde keer terug te keren naar het ISS en deze getalenteerde Ax-2 bemanning te leiden op hun eerste missie," zei Whitson. "Dit is een sterk en hecht team dat vastbesloten is om zinvol wetenschappelijk onderzoek in de ruimte te doen en een nieuwe generatie te inspireren over de voordelen van microzwaartekracht. Het is een bewijs van de kracht van wetenschap en ontdekking om internationale samenwerking tot stand te brengen."

Ax-2 piloot John Shoffner

Shoffner, een baanbrekend zakenman, vliegenier en voorstander van STEM, heeft altijd belangstelling gehad voor de ruimte, de sterren en de luchtvaart. Als kind vormde hij met zijn vrienden een club voor jonge astronauten toen hij de missies Mercury, Gemini en Apollo volgde, en hij is een groot voorstander van onderwijs in wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde (STEAM). Hij is blijven vliegen en werd op 17-jarige leeftijd piloot. Sindsdien heeft hij meer dan 8.500 vlieguren gemaakt en is hij bevoegd voor verschillende typen vliegtuigen. Hij is een competitieve atleet in verschillende sporten en richtte zijn eigen motorsportteam op, J2-Racing.

"Ik verheug me op de kans om met deze getalenteerde bemanning aan boord van de Ax-2 te vliegen en het belang van toegang tot de ruimte voor iedereen te illustreren", aldus Shoffner. "Het zal mij een genoegen zijn om deze ervaring te delen met studenten en onderwijzers over de hele wereld in de hoop de volgende generatie ingenieurs, wetenschappers, kunstenaars, muzikanten en ruimtepioniers te inspireren."

Ax-2 Missie Specialisten Ali Alqarni en Rayyanah Barnawi

Mission Specialists AlQarni en Barnawi, die het Koninkrijk Saoedi-Arabië vertegenwoordigen, zullen de eerste Saudische astronauten zijn die het ISS bezoeken. Deze missie betekent voor Saoedi-Arabië een terugkeer naar de bemande ruimtevaart en maakt van de KSA het eerste land dat geen deel uitmaakt van het officiële partnerschap voor het internationale ruimtestation dat twee astronauten tegelijk aan boord van het ISS heeft. Terwijl 263 mensen uit 20 landen het ISS hebben bezocht, wordt KSA pas de zesde natie die twee nationale astronauten tegelijk aan boord van het laboratorium in een baan om de aarde heeft.

In het officiële bericht dat het Koninkrijk Saoedi-Arabië de twee Saudische astronauten op de Ax-2 missie aankondigde, stond: "Deze vlucht is een integrale mijlpaal van een uitgebreid programma dat tot doel heeft ervaren Saoedi's op te leiden en te kwalificeren om bemande ruimtevluchten uit te voeren, wetenschappelijke experimenten uit te voeren, deel te nemen aan internationaal onderzoek en toekomstige ruimtevaart gerelateerde missies die bijdragen tot de Vision 2030 van het Koninkrijk."

De KSA ondertekende in september 2022 een overeenkomst met Axiom Space om twee astronauten van de Saudische ruimtevaartcommissie als missiespecialisten op Ax-2 naar de ruimte te laten vliegen.

Axiom Space

Axiom Space Astronautentraining Axiom Space is de enige aanbieder van full-service orbitale missies in de commerciële ruimtevaartindustrie die end-to-end bemande missies uitvoert voor particuliere astronauten, zowel particulieren als degenen die buitenlandse regeringen vertegenwoordigen. Het brede scala aan diensten van Axiom Space - in samenwerking met NASA en SpaceX - omvat het trainen en vliegen van particuliere astronauten, toegang tot trainingsfaciliteiten en instructeurs, hardware en veiligheidscertificering, en operationeel beheer van de ruimtevaart.

Kandidaten voor de vlucht voltooien gedurende vele maanden Axiom Space's rigoureuze trainingscurriculum ter voorbereiding op het leven en uitvoeren van zinvol werk in de ruimte. Het deskundige team van Axiom Space helpt naties en organisaties bij het opzetten van programma's voor bemande ruimtevluchten, het ontwikkelen van astronautenselectieprogramma's en het leveren van de expertise die nodig is om de internationale gemeenschap van ruimteverkenners uit te breiden tot een grotere en meer diverse vertegenwoordiging van de mensheid.

De eerste particuliere astronautenmissie naar het ISS, Axiom Mission 1 (Ax-1), is op 8 april 2022 gelanceerd met vier particuliere astronauten die 17 dagen in een baan om de aarde hebben gewerkt aan 26 wetenschappelijke ladingen aan boord van het station en meer dan 30 educatieve STEAM- en publieke activiteiten hebben uitgevoerd. De bemanning plonsde neer voor de kust van Florida op 25 april 2022 om de historische missie af te sluiten. Particuliere astronautenmissies naar het ISS zijn een voorloper van Axiom Station, het eerste particuliere ruimtestation ter wereld, dat deel uitmaakt van NASA's inspanningen om een bloeiend ecosysteem en een commerciële markt in een lage omloopbaan te ontwikkelen.

Bron: Axiom Space

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde in de ruimte. Dit ruimtetuig had als belangrijkste taak om het Maanoppervlak in hoge resolutie in kaart te brengen ter identificatie van eventuele toekomstige landingsplaatsen. Daarnaast onderzocht de LRO of er ijs voorkomt in de poolgebieden van de Maan en de temperatuur laag genoeg blijft om ijs voor lange tijd te kunnen vasthouden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken