dinsdag, 14 mei 2013 03:22

Drie ISS-bewoners terug op Aarde

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Landing van een Sojoez ruimtecapsule Landing van een Sojoez ruimtecapsule Foto: NASA

In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 mei 2013 zijn drie ruimtevaarders terug naar de Aarde gekeerd na een verblijf van meer dan zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De Russische kosmonaut Roman Romanenko koppelde zich samen met de Canadese ruimtevaarder Chris Hadfield en de Amerikaanse astronaut Thomas Marshburn aan boord van de Sojoez TMA-07M omstreeks 01u08 Belgische tijd los van het ISS waarna de drie begonnen aan hun terugreis naar de Aarde.

Twee en een half uur na het ontkoppelen van de Sojoez ruimtecapsule werd de raketmotor van de Sojoez TMA-07M gedurende 4 minuten en 43 seconden lang tot ontbranding gebracht zodat de snelheid van het ruimtetuig zakte. Uiteindelijk werden de drie segmenten, die samen het Sojoez ruimtetuig vormen, om 04u05 Belgische tijd van elkaar afgestoten zodat de terugkeercapsule met daarin de ruimtevaarders kon beginnen aan de afdaling in de atmosfeer van de Aarde. Tijdens de terugkeer in de atmosfeer ondervonden de drie ruimtevaarders een maximale valversnelling van 4,3 g. Tijdens het laatste deel van de terugkeer werd een grote parachute geopend waardoor de snelheid van de terugkeercapsule terugliep tot 7,2 meter per seconde. De afdaling verliep helemaal zoals voorzien en de capsule landde uiteindelijk om 04u31 Belgische tijd in de verlaten steppe van Kazachstan. Meteen na de landing begonnen gespecialiseerde Russische reddingsteams met het losmaken van de drie ruimtevaarders zodat deze één voor één uit de kleine capsule konden gehaald worden. Na een eerste, korte evaluatie bleken de drie ruimtevaarders in goede conditie te zijn.

Roman Romanenko, Chris Hadfield en Thomas Marshburn werden op 19 december 2012 gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan. Aan boord van het ruimtestation maakten zij deel uit van de Expedition 34 en 35 crews. Tijdens hun langdurig verblijf aan boord van het ISS kregen de drie tweemaal het bezoek van een Russische Progress vrachtmodule en van het Amerikaanse commerciële Dragon bevoorradingstuig. Enkele dagen geleden voerde Thomas Marshburn ook een ruimtewandeling uit waarbij een lek in het koelsysteem van het ISS werd gedicht. De Canadees Chris Hadfield werd tijdens zijn verblijf aan boord van het ISS de populairste ruimtevaarder ter wereld. Hadfield werd sinds maart 2013 ook de eerste Candese gezagvoerder van het ISS en doordat hij ondermeer leuke educatieve filmpjes op het internet plaatste over het leven aan boord van het ruimtestation werd hij de populairste ruimtevaarder van de laatste jaren. Terwijl de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al jaren investeert om ruimtevaart bij het grote publiek opnieuw 'hip' te maken, werden de filmpjes van Hadfield op YouTube de afgelopen maanden al meer dan 25 miljoen maal bekeken. De Canadees is ook een zeer actieve 'twitteraar' en heeft maar liefst 750 000 volgers op Twitter. De grote kracht achter de populariteit van Chris Hadfield zit hem in het feit dat de ruimtevaarder tijdens zijn ruimtemissie de tijd nam om vragen te beantwoorden afkomstig van 'gewone' mensen op Aarde.

Media

Terugkeer Sojoez TMA-07M NASA / Roscosmos
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische Phobos 2 ruimtesonde in de ruimte gebracht. Phobos 2 bereikte eind januari 1989 de planeet Mars waarna het ruimtetuig foto's naar de Aarde stuurde van Mars en zijn maan Phobos. Helaas verloor men het contact met Phobos op het moment dat een lander werd losgemaakt van de ruimtesonde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 7293

NGC 7293
NGC 7293 is een prachtige planetaire nevel in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) van magnitude 7.3. Deze planetaire nevel is ook bekend onder de namen 'Helixnevel' en 'Eye of God' en…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken