Zelfportret van de Marswagen Curiosity
Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat de Curiosity Marsrover tot op heden nog geen sporen van methaan heeft gevonden in de atmosfeer van Mars. Voor wetenschappers is dit nieuws een grote verrassing aangezien eerder metingen van andere instrumenten en onderzoeken uitwezen dat het gas wel voorkomt in de ijle atmosfeer van de 'rode planeet'.

Sinds de Amerikaanse robotwagen Curiosity in augustus 2012 op Mars landde, heeft deze al zesmaal monsters uit de atmosfeer van de planeet geanalyseerd met behulp van de Tunable Laser Spectrometer (TLS) dat dele uitmaakt van het Sample Analysis at Mars (SAM) instrument. Tijdens deze zes analyses heeft men zes keer minder methaan in de atmosfeer van Mars gedetecteerd dan tijdens andere onderzoeken (1,3 deeltjes per miljard). Metaan komt op Aarde het meeste vrij wanneer dieren eten verteren of verrotten. Hierdoor gaan wetenschappers er vanuit dat, indien er ooit microbiologisch leven is geweest op Mars, men daar ongetwijfeld sporen moet van terugvinden in de atmosfeer. Ondanks dit tegenvallende nieuws hebben NASA en haar onderzoekers beslist de moed nog niet op te geven. Zo hoeft het gebrek aan methaan in de atmosfeer van Mars nog geen teken te zijn dat er nooit microbiologisch leven is geweest op deze planeet. Op Aarde bestaan uiteindelijk ook genoeg levensvormen die geen methaan produceren. Curiosity is de duurste en meest geavanceerde robotwagen die ooit naar Mars werd gestuurd. De rover, die de omvang heeft van een kleine auto, beschikt over een eigen laboratorium en tal van wetenschappelijke instrumenten die het oppervlak, de atmosfeer en bodemstalen onderzoeken.

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

24%

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Amerikaanse Gemini 3 ruimtecapsule met aan boord de astronauten Virgil I. "Gus" Grissom en John W. Young. Dit was de eerste bemande ruimtevlucht uit het Gemini ruimteprogramma en was ook de eerste Amerikaanse ruimtevlucht met meer dan één astronaut. Met deze eerste bemande proefvlucht wou NASA aantonen dat de nieuwe Gemini capsule ruimtewaardig was en en dat alle technische systemen naar behoren functioneerden. Bijna vijf uur na de lancering keerden Grissom en Young terug naar de Aarde en landde ze met hun capsule in de Atlantische Oceaan. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken