Het Braziliaanse ruimtevaartagentschap AEB (Agência Espacial Brasileira) heeft samen met de Braziliaanse luchtmacht (Força Aérea Brasileira) eind april bekend gemaakt dat het in de nabije toekomst gaat samenwerken met het commerciële ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit voor het in de ruimte brengen van satellieten. Zo zal Virgin Orbit met zijn aangepaste Boeing 747 en bijhorende LauncherOne raketten satellieten in de ruimte brengen vanaf het Alcântara Launch Center in de Braziliaanse staat Maranhão, dat zich vlakbij de evenaar bevindt aan de Atlantische Oceaan. Met de komst van Virgin Orbit in Brazilië hoopt het Zuid-Amerikaanse land dat in de toekomst één van de belangrijkste lanceerbasissen wordt.
Dat Virgin Orbit zijn LauncherOne raketten wil laten vertrekken vanop het Alcântara Launch Center is voor Brazilië en zijn ruimtevaartprogramma zeer belangrijk en bijzonder goed nieuws. Brazilië begon in 1982 al met de bouw van het Alcântara Launch Center maar slaagde er sindsdien nooit in om een satelliet vanop deze plaats succesvol in een baan om de aarde te brengen. Wel werden er vanop deze lanceerbasis tal van sondeerraketten gelanceerd die wetenschappelijke experimenten kortstondig in de ruimte brachten tijdens zogeheten suborbitale ruimtemissies. Al van bij de brouw van het lanceercomplex had Brazilië plannen om op eigen kracht satellieten in de ruimte te brengen maar door problemen met de ontwikkeling van de Braziliaanse VLS raketten slaagde men er nooit in om satellieten vanop het Alcântara Launch Center te lanceren. Toen een VLS raket uiteindelijk in augustus 2003 ook nog explodeerde op het lanceercomplex van het Alcântara Launch Center en hierbij 21 mensen om het leven kwamen, werd de ontwikkeling van deze Braziliaanse raket stopgezet. Hierdoor vielen de activiteiten op het Alcântara Launch Center zo goed als stil en zag de toekomst van deze tropische lanceerbasis er lange tijd niet goed uit.
Uiteindelijk ging Brazilië op zoek naar buitenlandse partners en trok het de aandacht van commerciële ruimtevaartbedrijf als Virgin Orbit. Eerder was er tussen Brazilië en Oekraïne ook al een overeenkomst afgesloten voor het lanceren van Tsyklon-4 raketten vanop het Alcântara Launch Center maar in 2015 trok Brazilië zich hieruit terug als gevolg van economische onzekerheid. Doordat het Alcântara Launch Center al beschikt over enkele belangrijke faciliteiten zoals een lange landingsbaan en zeer goed gelegen is, door zijn ligging vlakbij de evenaar, was het voor Virgin Galactic dan ook een logische keuze om vanop deze locatie in de toekomst LauncherOne raketten te lanceren. Volgens de Braziliaanse autoriteiten heeft het Alcântara Launch Center alles om de perfecte lanceerbasis te zijn en hoopt dan ook dat de komst van Virgin Orbit een ware boost kan geven aan ruimtevaart in Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. Na de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana moet het Alcântara Launch Center in Brazilië in de toekomst de tweede belangrijke lanceerbasis worden in Zuid-Amerika. Net zoals vanop andere locaties zal Virgin Orbit ook vanop het Alcântara Launch Center zijn aangepaste Boeing 747 laten opstijgen waarna deze op een hoogte van ongeveer 11 kilometer de LauncherOne raket zal losmaken zodat deze tot ontbranding kan worden gebracht.