Rookpluimen stijgen op vanop Landing Zone 1 op de Cape Canaveral lanceerbasis.
Foto: Craig Bailey/Florida Today

Tijdens een belangrijke test op de Cape Canaveral lanceerbasis is op zaterdag 20 april de Crew Dragon ruimtecapsule van het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX ernstig beschadigd geraakt. Op beelden, die op sociale media te zien zijn, is te zien dat de onbemande capsule explodeert. SpaceX maakte officieel nog geen details bekend over wat er nu precies fout ging en spreekt van een 'afwijking'. Door deze mislukte test is de kans groot dat de eerste bemande ruimtemissie met de Crew Dragon wordt uitgesteld. 

SpaceX wou op zaterdag 20 april 2019 een reeks testen uitvoeren op de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida waarbij men onder andere de Super Draco raketmotoren wou testen. Deze motoren worden gebruikt wanneer de capsule en de bemanning in de problemen zou komen tijdens de eerste minuten van de lancering. Dankzij deze acht raketmotoren aan boord van de capsule kan het ruimtevaartuig zich 'wegschieten' van de raket zodat de ruimtevaarders zich in veiligheid kunnen brengen. Deze zogeheten 'static fire test' is cruciaal in een laatste reeks testen en moet aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tonen dat de capsule veilig is voor astronauten. Op beelden die te zien zijn in een Twitter bericht van gebruiker Astronaut099 is te zien hoe de capsule plots explodeert waarna vlammen en rook te zien zijn. Ook getuigen die zich in de buurt bevonden van de Cape Canaveral lanceerbasis zagen plots grote rookpluimen opduiken wat erop wees dat er iets was mis gegaan. De Amerikaanse luchtmacht USAF liet weten dat er niemand gewond raakte en alles snel onder controle was. De testen die SpaceX uitvoerde, vonden plaats op Landing Zone 1 waar normaal Falcon 9 rakettrappen terug landen na hun lancering. Nu SpaceX geconfronteerd wordt met deze zware tegenslag is de kans heel groot dat de eerste bemande ruimtemissie met een Crew Dragon ruimtecapsule uitgesteld wordt. Normaal had SpaceX en NASA deze zomer de Crew Dragon voor het eerst willen gebruiken om Amerikaanse astronauten met naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Hierdoor zouden de Verenigde Staten niet langer afhankelijk zijn van Russische Sojoez ruimtecapsules om astronauten met in de ruimte te brengen. In maart 2019 voerde SpaceX de eerste ruimtemissie uit met de nieuwe Crew Dragon ruimtecapsule waarbij het onbemande ruimtetuig zich succesvol vasthechtte aan het ISS ruimtestation. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken