De binnenkant van de New Shepard ruimtecapsule.
Foto: Blue Origin

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Jeff Bezos, gaat op 20 juli 2021 voor de eerste maal mensen in de ruimte brengen met zijn New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule. Aan boord van de capsule bevinden zich zes zitjes waarvan één zitje voorbehouden wordt voor de winnaar van een online veiling. Blue Origin maakte dit nieuws bekend op 5 mei 2021, exact 60 jaar na de eerste korte Amerikaanse bemande ruimtevlucht van Alan Shepard. 

Tijdens de eerste bemande ruimtevlucht, die nu voorzien is voor 20 juli 2021, zal Blue Origin zes mensen kortstondig in de ruimte brengen. Op 20 juli 1969 zette de Verenigde Staten ook voor het eerst voet op de maan. Eén van de zes zitjes aan boord van de New Shepard wordt voorbehouden aan de winnaar van een online veiling. Deze veiling wordt gehouden in drie fasen. In de eerste fase kunnen geïnteresseerden tot 19 mei een gesloten bod uitbrengen op de zitplaats. Op 19 mei zal het bedrijf in een tweede fase de biedingen openbaar maken. Op 12 juni 2021 gaat het bedrijf uiteindelijk in een derde en laatste fase live een definitieve veiling organiseren. De opbrengsten van de veiling zullen gaan naar een door Blue Origin opgerichte stichting Club for the Future dat zich focust op het inspireren van toekomstige generaties om een studie of een loopbaan in wetenschappen of technologie te kiezen. De lancering van de eerste bemande New Shepard zal plaatsvinden vanop de Launch Site One lanceerbasis van Blue Origin in Texas. Meer info over de veiling kan je hier terugvinden: www.blueorigin.com

New Shepard, genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard, is de naam van een herbruikbare raket en bijhorende ruimtecapsule dat het ruimtevaartbedrijf Blue Origin wil gebruiken om mensen tegen betaling kortstondig in de ruimte te brengen. De 18 meter New Shepard lange raket kan tijdens een missie een speciaal ontwikkelde capsule tot op een maximale hoogte brengen van iets meer dan 100 kilometer waarna enkele minuten later de capsule terugkeert naar de aarde. Deze 'ruimtesprongen' worden suborbitale ruimtevluchten genoemd aangezien een capsule niet in een baan om onze planeet terecht komt. Na een hele reeks van onbemande testvluchten hoopt Blue Origin in 2021 nu de eerste mensen met deze raket in de ruimte te kunnen brengen. Blue Origin, het bedrijf van de miljardair en oprichter van Amazon Jeff Bezos, is er in 2015 als eerste bedrijf al in geslaagd om een rakettrap veilig te laten terugkeren en landen na een geslaagde lancering. Na een deels geslaagde testvlucht in april 2015 slaagde Blue Origin er in november 2015 uiteindelijk wel in om zowel de rakettrap alsook de bijhorende ruimtecapsule veilig te laten terugkeren naar de aarde. Om de veiligheid te garanderen van passagiers aan boord van de New Shepard ruimtecapsule werd gedurende een zesde testvlucht het reddingsysteem gedemonstreerd dat ervoor moet zorgen dat de ruimtecapsule in veiligheid wordt gebracht indien er een ernstig probleem zou zijn met de rakettrap. Ook tijdens deze testvlucht keerden de rakettrap en de capsule veilig terug naar de aarde. Tijdens de zevende testvlucht werd een vernieuwde versie van de rakettrap getest en werd voor het eerst de Crew Capsule 2.0 getest. Aan boord van deze nieuwe capsule bevonden zich twaalf vrachten en een dummy pop die de naam 'Mannequin Skywalker' kreeg. In 2018 werden vervolgens nog eens twee testvluchten uitgevoerd waarbij telkens de onbemande ruimtecapsule tot op een hoogte werd gebracht van iets meer dan 106 kilometer en de draagraket succesvol terug landde op aarde zodat deze opnieuw kan gebruikt worden. Ook in 2020 werd uiteindelijk een succesvolle onbemande testvlucht uitgevoerd waarbij de New Shepard capsule een maximale hoogte bereikte van 107 kilometer.

Naast de testvluchten met de New Shepard raket en bijhorende ruimtecapsule is Blue Origin momenteel ook bezig met de ontwikkeling van een grotere en zwaardere raket die de naam 'New Glenn' kreeg. Blue Origin hoopt in 2021 de eerste testvlucht te kunnen uitvoeren met de New Glenn die bestaat uit twee rakettrappen en vrachten tot 13 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan moet kunnen brengen. Ook de onderste trap van deze 95 meter lange raket moet na zijn missie terugkeren naar de Aarde zodat deze kan hergebruikt worden. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Op de 2.400 meter hoge Roque de Los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias (GranTeCan) voor het eerst naar de sterren gericht. Met zijn gesegmenteerde spiegel met een diameter van 10,4 meter is dit 's werelds grootste spiegeltelescoop. In 1987 begon men aan de bouw van deze gigantische telescoop dat een samenwerkingsproject is tussen verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida. Meer dan 100 bedrijven werkten mee aan de bouw van de GranTeCan dat een prijskaartje heeft van 130 miljoen euro.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken