Artistieke impressie van het Gateway ruimtestation in een baan om de maan.
Foto: NASA

De Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida ontmoette elkaar op maandag 23 mei 2022 in Tokio waar ze vooruitgang aankondigden op het gebied van samenwerking in toekomstige bemande en onbemande missies naar de maan. Beide staatsleiders bevestigden hun toezegging om een Japanse astronaut mee aan boord te nemen van het toekomstige Gateway ruimtestation dat in een baan om de maan zal cirkelen en hun gedeelde ambitie om een toekomstige Japanse astronaut op de maan te zien landen als onderdeel van NASA's Artemis-programma.

"In de afgelopen jaren is het bondgenootschap tussen Japan en de Verenigde Staten sterker, dieper en capabeler geworden naarmate we samenwerken om nieuwe uitdagingen aan te gaan, net zo belangrijk als de kansen, van een snel veranderende wereld," zei president Biden. "Een mooi voorbeeld hiervan: We bekeken de maanrover van Japan... een symbool van hoe onze samenwerking in de ruimtevaart van de grond komt, op weg naar de maan en naar Mars. En ik ben enthousiast over het werk dat we samen zullen doen aan het Gateway-station rond de maan en kijk uit naar de eerste Japanse astronaut die ons vergezelt bij de missie naar het maanoppervlak in het kader van het Artemis-programma." De Verenigde Staten en Japan werken eraan om de opname van de Japanse astronaut op Gateway later dit jaar te formaliseren via een Uitvoeringsovereenkomst.

"Onze gedeelde ambitie om Japanse en Amerikaanse astronauten samen op de maan te zien lopen, weerspiegelt de gedeelde waarden van onze naties om de ruimte op verantwoorde en transparante wijze te verkennen ten behoeve van de mensheid hier op aarde," zei NASA Administrator Bill Nelson. "Met deze historische aankondiging laat president Biden opnieuw aan landen over de hele wereld zien dat Amerika niet alleen zal gaan, maar met gelijkgestemde partners. Met het Artemis programma is het onze bedoeling te investeren in en de kosmos te verkennen met landen die wetenschap, economische kansen en een gemeenschappelijke reeks gedeelde waarden bevorderen." Als onderdeel van de lopende samenwerking op het gebied van ruimte- en aardwetenschappelijke missies bevestigden president Biden en premier Kishida opnieuw dat de Verenigde Staten en Japan blijven samenwerken op het gebied van het delen van aardwetenschappelijke gegevens om het wetenschappelijk inzicht in het veranderende klimaat van de aarde te verbeteren.

Daarnaast bevestigde de Amerikaanse president het voornemen van de Verenigde Staten om Japan in 2023 een monster van de asteroïde Bennu te bezorgen, dat is verzameld tijdens NASA's OSIRIS-REx-missie. Japan heeft de Verenigde Staten een monster van een asteroïde verstrekt dat in 2021 is verzameld door de Hayabusa2-missie van het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), die monsters van asteroïden terugbrengt. JAXA is ook een cruciale partner van NASA om het agentschap te helpen zijn doelstellingen op het gebied van wetenschap en menselijke verkenning te bereiken, onder meer in het internationale ruimtestation en via de Artemis. In 2020 werd Japan een van de oorspronkelijke ondertekenaars van de Artemis-akkoorden en sloot het een overeenkomst met NASA om verschillende capaciteiten te leveren voor Gateway's I-HAB, die het hart van de levensondersteuningscapaciteiten van Gateway zal vormen en extra ruimte zal bieden waar de bemanning tijdens Artemis-missies zal leven, werken en onderzoek doen. De geplande bijdragen van JAXA omvatten het I-HAB-systeem voor omgevingscontrole en levensondersteuning, batterijen, thermische controle en beeldvormingscomponenten, die vóór de lancering door de ESA (European Space Agency) in de module zullen worden geïntegreerd. Deze capaciteiten zijn van cruciaal belang voor duurzame Gateway-operaties tijdens bemande en onbemande perioden.

Bron: NASA

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Lancering vanaf de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan van een Sojoez raket met aan boord de Europese ruimtesonde Venus Express die in april 2006 aankomt bij de planeet Venus. Dit 1,2 ton zware onbemande ruimtetuig werd ontwikkeld om de structuur, chemische samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus te bestuderen. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken