Foto: ESA

Het Europees Ruimteagentschap heeft 17 nieuwe astronautenkandidaten gekozen uit meer dan 22 500 kandidaten uit alle lidstaten. In deze nieuwe 2022-klas van ESA-astronauten zitten vijf beroepsastronauten, 11 leden van een astronautenreserve en één astronaut met een handicap. ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher heeft vandaag in het Grand Palais Éphémère in Parijs, Frankrijk, kort na afloop van de ESA-Raad op ministerieel niveau, de leden van de ESA-astronautenklas voor 2022 voorgesteld, de eerste nieuwe aanwervingen in 13 jaar.

"Vandaag verwelkomen we de 17 leden van de nieuwe ESA-astronautenklas 2022. Deze ESA-astronautenklas brengt ambitie, talent en diversiteit in vele verschillende vormen - om onze inspanningen en onze toekomst aan te sturen. "De voortdurende verkenning in een lage baan om de aarde op het Internationale Ruimtestation, en verder naar de maan - en verder," zei ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher.

ESA's directeur van Human and Robotic Exploration, David Parker, voegde daaraan toe: "Dit is een buitengewone tijd voor de bemande ruimtevaart en voor Europa. Na de succesvolle lancering van Artemis I met ESA's European Service Module die Orion naar de maan brengt, staan we in de voorhoede van de verkenning van de menselijke ruimte. We zijn blij met deze groep uiterst getalenteerde mensen om de Europese wetenschap en operaties in het internationale ruimtestation en daarbuiten voort te zetten." De nieuwe astronautenkandidaten van de ESA zullen in dienst treden in het Europees Astronautencentrum in Keulen, Duitsland. Zij zullen worden opgeleid volgens de hoogste normen die door de partners van het internationale ruimtestation zijn gespecificeerd.

Nieuwe ESA-astronauten: 

 • Sophie Adenot (Frankrijk) Career Astronaut
 • Pablo Álvarez Fernández (Spanje) Career Astronaut
 • Meganne Christian (UK) Member of the Astronaut Reserve
 • Anthea Comellini (Italië) Member of the Astronaut Reserve
 • Rosemary Coogan (UK) Career Astronaut
 • Sara García Alonso (Spanje) Member of the Astronaut Reserve
 • Raphaël Liégeois (België) Career Astronaut
 • John McFall (UK) Parastronaut Feasibility Study Member
 • Andrea Patassa (Italië) Member of the Astronaut Reserve
 • Carmen Possnig (Oostenrijk) Member of the Astronaut Reserve
 • Arnaud Prost (Frankrijk) Member of the Astronaut Reserve
 • Amelie Schoenenwald (Duitsland) Member of the Astronaut Reserve
 • Marco Sieber (Zwitserland) Career Astronaut
 • Aleš Svoboda (Tsjechië) Member of the Astronaut Reserve
 • Sławosz Uznański (Polen) Member of the Astronaut Reserve
 • Marcus Wandt (Zweden) Member of the Astronaut Reserve
 • Nicola Winter (Duitsland) Member of the Astronaut Reserve

Frank De Winne, hoofd van het European Astronaut Centre en ESA's International Space Station programme manager zei: "We zijn verheugd om de nieuwe ESA-astronautenklas van 2022 te verwelkomen en ik kijk ernaar uit om al deze ambitieuze jonge carrière-astronautenkandidaten in het voorjaar van 2023 bij ons te zien voor hun eerste opleiding in het Europees Astronautencentrum van ESA, om de verkenning van de ruimte verder te verkennen en vorm te geven." Na voltooiing van de basisopleiding van 12 maanden zullen de nieuwe astronauten klaar zijn voor de volgende opleidingsfase in het ruimtestation en zal hun opleiding, eenmaal toegewezen aan een missie, worden afgestemd op specifieke missietaken. Voor het eerst heeft het ESA een reservelijst van astronauten samengesteld. Deze reservelijst bestaat uit astronautenkandidaten die het hele selectieproces met succes hebben doorlopen, maar op dit moment niet kunnen worden aangeworven. Astronauten in de reserve blijven bij hun huidige werkgevers en krijgen een consultancycontract en basisondersteuning. Zij zullen beginnen met de basisopleiding voor het geval er een vluchtkans wordt vastgesteld.

De ESA heeft ook een kandidaat-astronaut met een lichamelijke handicap geselecteerd. Hij zal deelnemen aan het Parastronauten Haalbaarheidsproject om opties te ontwikkelen voor de opname van astronauten met een lichamelijke handicap in de bemande ruimtevaart en mogelijke toekomstige missies. De ESA-astronautenklas 2022 omvat vijf beroepsastronauten, elf reserve-astronauten en één astronaut met een lichamelijke handicap.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken