woensdag, 17 juni 2015 13:13

Airbus gaat 900 satellieten bouwen voor OneWeb Hot!

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Airbus gaat 900 satellieten bouwen voor OneWeb Foto: OneWeb

Het Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus Defense and Space gaat in opdracht van het technologiebedrijf OneWeb maar liefst 900 satellieten bouwen die aan iedereen ter wereld internet moeten aanbieden. Hiermee wordt het OneWeb project het grootste netwerk van satellieten dat ooit werd gebouwd en gelanceerd. 

OneWeb, een start-up bedrijf gevestigd op één van de Britse Kanaaleilanden dat de steun krijgt van Richard Branson's Virgin Group en het technologiebedrijf Qualcomm, maakte dit belangrijke nieuws bekend op de Paris Air Show in Le Bourget. Zo zal Airbus Defense and Space 900 satellieten bouwen voor OneWeb die elk een gewicht hebben 150 kilogram. In totaal zullen er 648 satellieten operationeel zijn terwijl de rest zal dienen als reserve en test-exemplaren. Met deze satellieten wil OneWeb Ltd. breedband internet aanbieden aan miljarden mensen op Aarde en dit op alle mogelijke locaties zoals moeilijk bereikbare gebieden en armere landen. Vandaag de dag hebben heel veel mensen op Aarde nog steeds geen toegang tot het internet als gevolg van onbereikbare gebieden of economische problemen waardoor men hier niet in kan investeren. Door breedband internet aan bieden met behulp van satellieten hoopt men al deze mensen toegang te kunnen geven tot het 'world wide web'. Al deze satellieten zullen zich in twintig banen om de Aarde bevinden op een hoogte van ongeveer 1 200 kilometer. De eerste tien satellieten zullen door Airbus Defense and Space gebouwd worden in Toulouse, Frankrijk, terwijl de overige satellieten zullen gebouwd worden op een geheime locatie in de Verenigde Staten. Voor Airbus is de bouw van 900 satellieten op een korte tijdspanne een zeer grote uitdaging. Het bedrijf wil dan ook overschakelen naar een continu productielijn waarbij het mogelijk moet zijn om een viertal satellieten per dag te bouwen. Indien alles verloopt zoals gepland, moeten de eerste OneWeb satellieten al in 2018 in de ruimte worden gebracht waarna in 2019 het bedrijf zijn eerste diensten al zal aanbieden. Om deze satellieten in de ruimte te brengen, zal vermoedelijk gebruik gemaakt worden van Virgin's Galactic Launcher One lanceersysteem dat kleine satellieten aan een lage prijs in de ruimte wil brengen. Het totale prijskaartje van het OneWeb project wordt geschat op 1,5 tot 2 miljard dollar. De CEO van OneWeb, Greg Wyler, was ook al één van de oprichters van het O3b satellietproject en werkte eerder samen met het internetbedrijf Google in een project waarbij men internet wil aanbieden in de ruimte.

OneWeb

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 51

Messier 51
M51, ook wel bekend onder de naam 'Draaikolknevel', is een opvallend sterrenstelsel iets ten zuiden van de 'steel' van de Grote Beer. Het indrukwekkende sterrenstelsel, dat zich in het sterrenbeeld…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken