Foto: ChinaDaily.com

Qingzhou, China's volgende generatie vrachtruimteschip ontworpen voor toekomstige leveringen in de ruimte, waaronder missies naar China's Tiangong ruimtestation, stond afgelopen week in het middelpunt van de belangstelling in Shanghai toen het zijn eerste publieke debuut maakte. De onthulling van het levensgrote model van het ruimtevaartuig op de lopende tentoonstelling over ruimtevaartwetenschap in het Shanghai World Expo Exhibition & Convention Center, maakt deel uit van de viering van de Chinese Dag van de Ruimtevaart dit jaar.

Qingzhou is ontwikkeld door de Innovation Academy for Microsatellites van de Chinese Academy of Sciences en staat klaar om later dit jaar aan zijn eerste vlucht te beginnen. Het ontwikkelingsteam legt momenteel de laatste hand aan het ontwerp van het ruimtevaartuig en de software voor de eerste testfase. De productie van de subsystemen en componenten van het testruimteschip is ook al aan de gang, zoals Chang Liang, de hoofdontwerper van het ruimteschip, heeft bevestigd. Qingzhou betekent letterlijk “Licht Schip” in het Chinees en heeft een geïntegreerde configuratie met één capsule met een vrachtvolume van 27 kubieke meter en een capaciteit tot 2 ton. Het is ontworpen om de levensvoorraden van de taikonauten, apparatuur voor wetenschappelijke experimenten en verschillende wetenschappelijke ladingen te vervoeren. Het heeft een rekkensysteem met vier lagen met 40 compartimenten en interfaces voor speciale vrachtbehoeften, zodat het tijdens missies aan verschillende eisen kan voldoen.

Het kan met name tot 300 liter bevatten voor transport, zodat taikonauten toegang hebben tot verse producten tijdens hun langdurige ruimtemissies. “Qingzhou is een snel en wendbaar ruimtevaartuig, volgens een ontwerp dat gericht is op taikonauten, lage kosten, hoge betrouwbaarheid, hoge flexibiliteit en hoge intelligentie,” zei Shu Rong, commandant van het Qingzhou project. Het vrachtruimteschip bevat intelligente laadschema's en ontwerpen om het afleveren, ophalen en verwerken van vracht voor astronauten te optimaliseren, zei hij. Naast het leveren van diensten aan het Tiangong ruimtestation, wil Qingzhou in de toekomst ook commerciële vrachtdiensten aanbieden, met een focus op het genereren van economische en sociale voordelen, voegde Shu toe. Chang benadrukte dat Qingzhou commerciële ruimtevaartconcepten en technische benaderingen omarmt en benadrukte de kosteneffectiviteit van het ruimtevaartuig dankzij technologische innovaties en gestroomlijnde lanceerprocedures.

In de ontwerpfase, zei Chang, bestudeerde het ontwikkelingsteam zowel binnenlandse als internationale vrachtruimtevaartuigen, waaronder het Amerikaanse Dragon-ruimtevaartuig, de ATV van Europa, de HTV van Japan en de Tianzhou-serie van China. Uiteindelijk hebben ze op basis van de ruimtelijke eisen van het China Manned Space Agency onafhankelijk het compacte, geïntegreerde Qingzhou vrachtruimteschip ontworpen en ontwikkeld. “We hebben gekozen voor een geïntegreerd ontwerp met één capsule voor meer flexibiliteit in de keuze van de draagraket, waardoor het compatibel is met meerdere rakettypes en snelle lanceringen mogelijk maakt”, aldus Chang. Voor zijn eerste vlucht zal Qingzhou aan boord gaan van de Lijian-2, een herbruikbare raket die is ontwikkeld door CAS Space, een commercieel ruimtevaartbedrijf onder de Chinese Academie van Wetenschappen. China's commerciële ruimtevaartsector maakte een snelle ontwikkeling door in 2024, toen het Qingzhou vrachtruimteschip werd geselecteerd als een van de twee winnaars in de aanbesteding van het China Manned Space Agency voor een goedkoop vrachttransportsysteem. De Haoloong spaceshuttle, een herbruikbaar vrachtruimteschip ontworpen door het Chengdu Aircraft Design and Research Institute in de provincie Sichuan, was de andere winnaar. “Qingzhou vertegenwoordigt een mijlpaal in de commerciële ontwikkeling van China's bemande ruimtevaartprogramma,” zei Chang. “De flexibiliteit van commerciële ruimtevaart, de kostenbeheersing en het streven naar innovatie zijn inherente voordelen die China's algehele ruimtevaartcapaciteiten effectief zullen versterken.”

Foto: ChinaDaily.com

Bron: ECNS.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1949

Het gebeurde toen

De Nederlands-Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper ontdekt vanuit het McDonald Observatory de Neptunusmaan Nereïde. Dit maantje is zeer klein en wordt in 1989 bezocht door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2. Uit de gegevens afkomstig van Voyager 2 blijkt onder andere dat Nereïde waterijs bevat op het oppervlak. Nereïde is het derde grootste maantje van Neptunus en draait één maal om de dertien uur om zijn as. Deze maan werd genoemd naar de nimfen van de zee uit de Griekse mythologie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken