donderdag, 23 augustus 2012 17:39

Astronomen ontdekken bijna exacte kopieën van ons Melkwegstelsel

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenstelsel Sterrenstelsel Foto: Robert Gendler

Astronomen zijn er in geslaagd om iets te zien wat ze nog nooit eerder hebben gezien. Zo heeft men voor het eerst twee groepjes sterrenstelsels ontdekt die opvallend veel gelijken op ons eigen Melkwegstelsel en zijn naaste begeleiders. Niet dat ons spiraalvormig Melkwegstelsel een uitzondering is maar een sterrenstelsel ontdekken met dezelfde begeleiders als 'onze' Magelhaense Wolken bleek zeer moeilijk te zijn.

Uiteindelijk heeft men toch enkele evenbeelden kunnen ontdekken dankzij een gerichte zoekactie die de naam 'Galaxy and Mass Assembly survey' (GAMA) droeg. Tijdens dit onderzoek werden duizenden sterrenstelsels onderzocht met telescopen die sterk genoeg waren om ook hun zwakke begeleiders te kunnen waarnemen. Uiteindelijk bleek slechts drie procent begeleiders te hebben van het type Magelhaense Wolken. Uit deze drie procent hebben astronomen uiteindelijk twee sterrenstelsels kunnen halen die vrijwel identiek zijn aan ons eigen sterrenstelsel en zijn begeleiders. Uit dit onderzoek is nu gebleken dat nabije begeleiders als de Magelhaense Wolken vrijwel altijd worden gevonden bij sterrenstelsels die gelijken op ons Melkwegstelsel. Hierdoor gaan astronomen er nu vanuit dat er een verband kan zijn tussen de specifieke vorm van sterrenstelsels en de aanwezigheid van nabije begeleiders. Onze begeleiders, de twee Magelhaense Wolken, zijn relatief grote dwergsterrenstelsels die rond ons Melkwegstelsel draaien. Aangezien beiden aan de zuidelijke sterrenhemel te zien zijn, kunnen we deze vanuit de Benelux niet waarnemen. De ontdekking van de twee evenbeelden van ons Melkwegstelsel werd op 23 augustus 2012 gepresenteerd tijdens de algemene vergadering van de Internationale Astronomische Unie in Peking.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1991

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis brengt vanop het Kennedy Space Center het Compton Gamma Ray Observatory in de ruimte voor sterrenkundig röntgenonderzoek. Deze Amerikaanse ruimtetelescoop is de tweede van NASA's Great Observatories en bleef tot 4 juni 2000 operationeel. Aan boord van deze satelliet bevonden zich vier instrumenten waarmee men vooral bronnen van röntgenstraling en gammastraling bestudeerde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 10

Messier 10
M10 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Ophiuchus op een afstand van 163 000 lichtjaar van de Aarde. De schijnbare afmetingen van dit object is 8', wat op een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

12%

Sociale netwerken