Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Dankzij de legendarische Hubble Space Telescope hebben wetenschappers sporen van waterdamp aangetroffen in de atmosfeer van vijf exoplaneten. De planeten zelf zijn zogeheten 'hete Jupiters', gasvormige reuzenplaneten, die zich op kleine afstand van hun moederster bevinden en waar extreem hete temperaturen voorkomen. Voor astronomen is dit opnieuw een bewijs dat water in het heelal meer voorkomt dan we denken.

Twee teams van onderzoekers gebruikten de Wide Field Camera 3 aan boord van de Hubble ruimtetelescoop om het licht afkomstig van de moedersterren te analyseren dat doorheen de atmosferen van de vijf exoplaneten scheen. De metingen werden verricht op infrarode golflengten wanneer de exoplaneten zich, vanaf de Aarde gezien, voor hun moederster bewogen. Een klein deel van het licht afkomstig van de moederster bereikt ons via de dampkring van deze exoplaneten. De onderzoekers analyseerden uiteindelijk dit beetje licht dat doorheen de dampkring scheen en haalde hier de spectrale vingerafdruk uit. In alle vijf de atmosferen van deze exoplaneten werden via deze methode sporen van waterdamp ontdekt. Bij veel gevallen was de hoeveelheid aangetroffen waterdamp minder groot dan eerst werd gedacht. Mogelijk komt dit door de dikke laag smog die bij veel hete Jupiters voorkomt. De grootste aanwezigheid van waterdamp werd ontdekt bij de planeten WASP-17b en HD209458 b. WASP-17b is een planeet rondom de ster WASP-17 in het sterrenbeeld Schorpioen en bevindt zich op een afstand van ongeveer 1 000 lichtjaar van de Aarde. Deze exoplaneet heeft de grootste diameter van alle exoplaneten tot nu toe bekend en met de helft van de massa van Jupiter is het ook de minst dichte planeet ooit. De exoplaneet HD209458 b, die ook de bijnaam 'Osiris' kreeg, ligt meer dan 150 lichtjaren verwijderd van de Aarde en heeft een diameter die 1,3 maal zo groot is als die van Jupiter.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1972

Het gebeurde toen

De Zwitserse astronoom Paul Wild ontdekt de planetoïde 1866 Sisyphus. Deze tien kilometer grote planetoïde is de grootste van de Apollo groep en kruist de baan van de Aarde. Haar grootte is te vergelijken met de vermoedelijke doorsnede van de meteoriet die de Chicxulubkrater in Mexico veroorzaakte. Foto: Valérie Chételat

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken