donderdag, 27 februari 2014 00:36

Kepler ontdekt 715 exoplaneten! Hot!

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Artistieke impressie van een exoplaneet Artistieke impressie van een exoplaneet Foto: NASA

Het aantal bekende planeten die rondom andere sterren cirkelen, is in één klap gigantisch toegenomen. Zo heeft men in gegevens afkomstig van de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop maar liefst 715 nieuwe zogeheten 'exoplaneten' ontdekt. Hierdoor staat de teller op bijna 1 700 gekende planeten rondom andere sterren.

De meer dan 700 exoplaneten werden ontdekt aan de hand van een analyse van gegevens die tussen mei 2009 en maart 2011 werden verzameld door de Kepler planetenjager. De reden waarom men nu een zeer groot aantal exoplaneten heeft ontdekt, ligt aan een nieuwe techniek die men heeft toegepast. Deze techniek, genaamd ‘verification by multiplicity‘ (verificatie door veelvuldigheid), is eigenlijk niets meer dan een statistische truc. Doordat deze nieuwe techniek werd toegepast op slechts een deel van de data afkomstig van Kepler ruimtetelescoop verwachten wetenschappers in de nabije toekomst nog meer ontdekkingen. De 715 werelden die nu werden ontdekt, cirkelen rond 305 verschillende sterren waardoor het meestal gaat om stelsels die bestaan uit meer dan één planeet. Sommige van deze planetenstelsels vertonen zelfs gelijkenissen met ons zonnestelsel. Ondanks het feit dat de meeste van de ruim 700 exoplaneten bijna vier keer zo groot zijn als de Aarde bevinden er zich in deze groep ook vier interessante werelden tussen. Zo zijn deze vier exoplaneten, ook wel 'superaardes' genoemd, minder dan 2,5 keer zo groot als de Aarde en cirkelen zij rond hun moederster in de zogheten 'leefbare zone'. Deze zone is een regio rondom de moederster waarin de temperatuur aan het oppervlak van een exoplaneet geschikt is om water in vloeibare vorm te laten op voorkomen. Helaas wil dit nog niet zeggen dat deze vier planeten echt leefbaar zijn aangezien hiervoor nog veel andere factoren een rol spelen. Sinds zijn lancering in 2009 kwam de Amerikaanse Kepler ruimtetelescoop al enkele duizenden kandidaatplaneten op het spoor en heeft deze planetenjager nu al 961 planeten rondom andere sterren ontdekt. Helaas werd op 14 mei 2013 bekend gemaakt dat de ruimtetelescoop niet meer te redden viel nadat twee reactiewielen defect waren. Toch zijn wetenschappers ongetwijfeld nog vele jaren zoet met het verwerken en analyseren van de gigantische hoeveelheid data.

ExoplanetenHet aantal ontdekte exoplaneten op jaarbasis - Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt het eerste ruimtetuig uit het Ranger programma gelanceerd. Het doel van deze eerste Ranger missie was voornamelijk het testen van apparatuur voor de volgende missies uit het programma en om onderzoek te doen naar de samenstelling van de interplanetaire ruimte. Ondanks het feit dat de lancering goed verliep, werd Ranger 1 uitgezet in een verkeerde baan om de Aarde waardoor het onbemande ruimtetuig terugkeerde naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 3

Messier 3
Deze bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden) bevat meer dan een half miljoen sterren. De werkelijke diameter van het object is ongeveer 220 lichtjaar, en hij staat op…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken