maandag, 24 maart 2014 00:00

Een 'ruimte-zonnebloem' in de zoektocht naar een 'nieuwe aarde'

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
De 'ruimte-zonnebloem' De 'ruimte-zonnebloem' Foto: NASA

Nu astronomen al meer dan 1 000 planeten rondom andere sterren hebben ontdekt, is de jacht meer dan ooit geopend op een planeet die gelijkenissen vertoond met de Aarde. Helaas kunnen we momenteel nog geen foto's van maken van eventuele 'nieuwe aardes' maar misschien brengt een 'ruimte-zonnebloem' hier binnenkort wel verandering in. 

Momenteel wordt er bij NASA's Jet Propulsion Laboratory in Californië gewerkt aan een prototype van een ruimtesonde, genaamd 'starshade', dat de vorm heeft van een zonnebloem. Dit merkwaardige ruimtetuig zou in de ruimte dienen als een zogeheten 'sterrenschaduw' dat het licht van een ster moet tegenhouden. Hierdoor worden planeten die zich in een baan om deze ster bevinden zichtbaar. De starshade zou samen met een bijhorende ruimtetelescoop gelanceerd worden waarna de telescoop zich tot op een bepaalde afstand van de ruimte-zonnebloem zou begeven. De starshade zelf moet in de ruimte zijn 'blaadjes' uitvouwen zodat de opengevouwen constructie het licht van een ster kan blokkeren. De grote uitdaging in dit project is de ontwikkeling van de starshade zelf. Zo moeten de extreem dunne blaadjes tot op de millimeter op de juiste plaats terechtkomen zodat de starshade een perfecte ronde vorm heeft en het licht van een ster helemaal kan blokkeren. Indien men hier in slaagt, kan men met dit bijzondere ruimteproject rotsachtige planeten ter grootte van de Aarde direct fotograferen en analyseren. Vandaag de dag is het fotograferen van exoplaneten en potentiële nieuwe aardes zeer moeilijk door het felle licht van de bijhorende moederster. Wanneer we het felle licht van deze sterren echter kunnen blokkeren, worden de planeten rondom deze sterren zichtbaar. Hieronder kan u een filmpje bekijken over het starshade-project. 

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1989

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2, die in augustus 1977 in de ruimte werd gebracht, vliegt op een afstand van ongeveer 4 800 kilometer boven het noordpoolgebied van de planeet Neptunus. Tijdens deze scheervlucht werd ondermeer de Great Dark Spot ontdekt op Neptunus. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

Messier 105

Messier 105
M105 is een sterrenstelsel dat vlak bij de sterrenstelsels M95 en M96 ligt in het sterrenbeeld Leo (Leeuw). Samen vormen ze de Leo I of de M96 groep. De afstand…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken