Satellietopname van de orkaan Irma
Foto: NASA/NOAA

Orkaan Irma werd de vierde tropische cycloon van het Atlantische orkaanseizoen 2017. Deze orkaan groeide op 5 september 2017 uit tot een orkaan van categorie 5 en is voor zover bekend de eerste tropische cycloon van categorie 5 die de noordelijke Bovenwindse Eilanden passeert. Doordat het al snel duidelijk werd dat deze tropische cycloon zou uitgroeien tot een meteorologisch monster werd deze orkaan al gauw vanuit de ruimte opgevolgd en bestudeerd door diverse satellieten. Hieronder kan u de laatste foto's en video's terugvinden van Orkaan Irma die gemaakt werden vanuit de ruimte. 

Zoals veel tropische cyclonen ontstond Irma ook aan de westkust van Afrika. Dit is dan ook wat men noemt een klassieke 'Kaapverdische orkaan'. Van daaruit trekken deze westwaarts en steken ze de hele Atlantische Oceaan over. Hierbij pikken ze heel wat warm zeewater op waardoor deze depressies krachtiger worden. Eenmaal ze de Caraïbische Zee en de Golf van Mexico bereiken, komen ze vaak in contact met westenwinden waardoor ze van koers kunnen veranderen en terug de andere kant kunnen opgaan. De reden waarom veel van dergelijke depressies en stormen in deze periode van het jaar ontstaan, is omdat het zeewater na de zomer op zijn warmst is. Deze periode noemt men in het gebied rond Midden-Amerika dan ook het 'orkaanseizoen'. Orkaan Irma wordt momenteel in Amerikaanse media omschreven als één van de krachtigste op vlak van wind. Zo zijn er met deze orkaan windsnelheden gepaard tot bijna 300 kilometer per uur. De orkaan wordt dan ook met verschillende satellieten van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de voet gevolgd. Irma trok in de nacht van 5 op 6 september 2017 over het eiland Barbuda en begaf zich sindsdien verder naar de eilanden Anguilla, Montserrat en St. Kitts en Nevis. Verwacht wordt dat de orkaan zich begeeft in de richting van de Florida Keys. 

Opname vanuit de ruimte van orkaan Irma nadat deze over de eilanden Barbuda en Anguilla is geraasd - Foto: NASA

Nachtopname van de orkaan Irma gemaakt op 6 september 2017
door NASA/NOAA's Suomi NPP satelliet - Foto: NASA/NOAA

Infraroodopname van orkaan Irma gemaakt op 6 september 2017 waarop duidelijk het oog
van de tropische cycloon te zien is - Foto: NASA/NOAA


Opname gemaakt vanuit de ruimte op 4 september 2017 van orkaan Irma toen dit
nog een orkaan was van categorie 4 - Foto: NASA/NOAA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken