Artistieke impressie van een meteoriet
Foto: Huffington Post

Afgelopen weekend zijn de inwoners van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua opgeschrikt door een krachtige explosie die wellicht werd veroorzaakt door een inslag van een kleine meteoriet. Aangezien de meteoriet neerkwam in een bosachtig gebied vielen er geen slachtoffers en bleef de materiële schade beperkt. 

De inslag zou zich op zaterdag 6 september 2014 hebben voorgedaan omstreeks 23u00 plaatselijke tijd. Omwonenden van de internationale luchthaven van Managua hoorden een bijzonder luide knal waarna een 5,5 meter diepe inslagkrater werd ontdekt met een diameter van twaalf meter in de buurt van de luchthaven. Of de meteoriet bij de inslag helemaal werd verpulverd, is nog niet zeker. Zo zouden er zich nog brokstukken kunnen bevinden in de aardbodem. Ondertussen beseft men in Nicaragua goed dat men zich heel gelukkig mag prijzen. Indien de ruimterots zou zijn terechtgekomen in de hoofdstad zelf, waar meer dan een miljoen mensen wonen, zou dit catastrofale gevolgen hebben gehad. Het is trouwens niet de eerste keer dat Nicaragua werd getroffen door een meteoriet. Zo kwam in 1997 ook al een ruimterots neer in het Zuid-Amerikaanse land. 

Meteriet NicaraguaHet Nicaraguaanse leger onderzoekt de inslagkrater - Foto: German Miranda

Ondertussen vermoeden sommige astronomen dat de meteoriet, die afgelopen weekend neerkwam in Nicaragua, een afgebroken brokstuk zou kunnen zijn van de planetoïde 2014 RC die afgelopen weekend langs de Aarde is gevlogen. Deze planetoïde, die de omvang heeft van een huis, vloog op zondag 7 september op een afstand van 40 000 kilometer langs de Aarde. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1982

Het gebeurde toen

Na meer dan zes jaar onderzoek wordt de succesvolle Europese Cos-B ruimtemissie stopgezet. Cos-B was de eerste satelliet van de European Space Research Organisation (ESRO) om bronnen van gammastraling in het heelal waar te nemen. Aan de hand van data afkomstig van deze satelliet werd de 2CG Catalogue opgesteld met daarin onder andere 25 bronnen van gammastraling en een kaart van de Melkweg. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken