Foto: University of Leeds/ESA

Zoals vele plaatsen is het Antarctisch schiereiland het slachtoffer van stijgende temperaturen. Toen wetenschappers echter radarbeelden gebruikten van de Copernicus Sentinel-1-missie die tussen 2014 en 2021 werden verkregen, ontdekten ze tot hun verbazing hoe snel 105 gletsjers aan de westkust in de zomermaanden stromen.

Het Antarctisch Schiereiland is het meest noordelijke en warmste gebied van Antarctica, en met een 1000 km lange bergrug herbergt het een rijk marien ecosysteem. Het schiereiland houdt genoeg ijs vast om het mondiale zeeniveau met ongeveer 7 cm te doen stijgen en verandert snel als reactie op de klimaatcrisis. Langs de westkust van het schiereiland voeren meer dan 100 grote gletsjers ijs van de ijskap rechtstreeks af naar de Zuidelijke Oceaan.

Een team wetenschappers van de Universiteit van Leeds in het Verenigd Koninkrijk en de Universiteit Utrecht in Nederland verwerkte meer dan 10.000 radarbeelden van Copernicus Sentinel-1 om de snelheid te meten van 105 gletsjers aan de westkust van het schiereiland over een periode van zes jaar, van 2014 tot 2021. De vandaag in Nature Geoscience gepubliceerde publicatie beschrijft hoe zij ontdekten dat de gletsjers met de meeste seizoensgebonden veranderingen in feite meer dan 22% sneller stromen in de zomer dan in de winter, waarbij alle gletsjers in deze regio gemiddeld 12% sneller gaan. Deze nieuwe ontdekking van snellere ijssnelheden in de zomer is nog niet eerder gezien in deze regio van Antarctica.

Klimaatmodellen van sneeuwsmelt en oceaantemperatuur werden gebruikt om te onderzoeken wat deze zomersnelheid veroorzaakte. Uit de gegevens bleek dat de versnelling van de gletsjer optreedt op hetzelfde moment dat er in de zomer water uit smeltende sneeuw en warmere oceaantemperaturen zijn, wat aantoont hoe gletsjers in deze regio van Antarctica snel kunnen reageren op veranderingen in de omgeving.

Ben Wallis, van de Universiteit van Leeds, zei: "Het boeiende aan deze studie is dat ze aantoont hoe gevoelig gletsjers op Antarctica zijn voor het milieu. We weten al lang dat gletsjers in Groenland een seizoensgebonden gedrag vertonen, maar pas nu hebben satellietgegevens een soortgelijk gedrag in Antarctica aangetoond. "Oorspronkelijk waren we niet van plan ons te concentreren op de westkust van het schiereiland, maar nadat we enkele interessante signalen zagen op de Breguet-gletsjer, hebben we verder onderzoek gedaan en vastgesteld dat de zomersnelheden langs de hele kust wijdverspreid waren."

Foto: ESA (Data: ECMWF ERA5)

Anna Hogg, eveneens van de Universiteit van Leeds, voegde daaraan toe: "Deze resultaten tonen aan dat het essentieel is rekening te houden met kortstondige seizoensgebonden veranderingen in de snelheid van gletsjers wanneer wordt gemeten hoeveel ijs er van Antarctica verloren gaat en bijdraagt aan de wereldwijde stijging van het zeeniveau. "Het Antarctisch schiereiland heeft de snelste opwarming van alle regio's op aarde gekend. Door dit soort werk voort te zetten, kunnen glaciologen nagaan hoe snel de veranderingen zich voltrekken, zodat nauwkeurig kan worden beoordeeld hoe het ijs op aarde zal reageren op de klimaatverandering."

Dankzij zijn vermogen om dag en nacht en onder alle weersomstandigheden beelden op te nemen, is de Copernicus Sentinel-1-radarmissie essentieel voor het monitoren van de ijsveranderingen in de poolgebieden. Hoewel er nog twee Sentinel-1-satellieten in deze familie moeten worden gelanceerd om het werk van de eerste twee satellieten voort te zetten, worden andere satellieten in een nieuwe familie van Copernicus Sentinel-uitbreidingsmissies gebouwd die de polaire monitoring verder in de toekomst zullen brengen.

Craig Donlon van de ESA merkte op: "Deze studie laat zien hoe satellietbeelden met hoge resolutie ons kunnen helpen om na te gaan hoe het milieu in afgelegen gebieden verandert. Toekomstige satellieten, zoals de familie van Copernicus Sentinel Expansion Missions, beloven meer continuïteit en mogelijkheden te bieden die zullen leiden tot meer inzicht in de kenmerken en processen die de ijsmassa en de zeespiegelstijging bepalen."

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt voor het eerst geprobeert om een satelliet in de ruimte te brengen door middel van een Vanguard raket. Twee seconden na de lancering explodeert de raket op het lanceerplatform. Opnieuw is dit een tegenslag voor het nog jonge Amerikaanse ruimtevaartprogramma dat na de lancering van de Russische Spoetnik 1 achterop loopt in de wedloop naar de ruimte. Foto: US NAVY

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken