Het gebeurde toen in...

1919

maandag 3 februari

Het gebeurde toenOverlijden van de Amerikaanse astronoom Edward Charles Pickering. Hij werd in 1877 directeur van de sterrenwacht van het Harvard College te Cambridge en had een leidende rol bij het tot stand komen van de Henry Draper Catalogus met daarin spectra van meer dan 325 000 sterren. In 1882 ontekte hij en manier om het spectrum van verschillende sterren tegelijk te fotograferen door een groot prisma te gebruiken bij het maken van foto's. Samen met de Duitse astrofysicus Hermann Carl Vogel ontdekte Pickering ook de eerste spectroscopische dubbelsterren.

1922

donderdag 23 november

Het gebeurde toenDe Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

1923

dinsdag 6 februari

Het gebeurde toenOverlijden van de Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard. Nadat hij in 1876 zijn eerste telescoop kocht, studeerde hij op 30-jarige leeftijd af als astronoom waarna hij ging werken bij het Lick Observatory in Californië. Hij ontdekte tussen 1881 en 1892 veertien kometen en de zwakke Ster van Barnard werd naar hem vernoemd nadat Barnard in 1916 ontdekte dat deze ster een zeer hoge eigenbeweging heeft, vergeleken met andere sterren. Deze ster is, na Alpha Centauri, de meest nabije ster van de Zon en is een bekende ster onder amateur-astronomen. Ook bestudeerde Barnard in 1892 een nova en was hij de eerste die de gasvormige emissies waarnam waaruit hij afleidde dat het hier ging om een ontplofte ster.

1924

donderdag 23 oktober

Het gebeurde toenDe Duitse sterrenkundige Wilhelm Heinrich Walter Baade ontdekt de 32 kilometer grote Amor-planetoïde 1036 Ganymed. Op 16 december 2176 zal deze planetoïde op een afstand van 4,2 miljoen kilometer langs de planeet Mars vliegen.

1926

dinsdag 16 maart

Het gebeurde toenDe Amerikaanse uitvinder en onderzoeker Robert H. Goddard lanceert vanuit in Auburn, Massachusetts, voor het eerst een raket die wordt aangedreven door een vloeibare brandstof. De raket bereikte een hoogte van 12,5 meter en had een gemiddelde snelheid van 97 kilometer per uur. De raket kreeg later de naam 'Nell' en landde na zijn lancering 5,5 meter verder in een veld. Voor velen is dit een belangrijke mijlpaal in de beginjaren van de rakettechnologie. Vandaag de dag heet de plaats waar de raket werd gelanceerd officieel 'Goddard Rocket Launching Site'.

1930

maandag 20 januari

Het gebeurde toenIn de Verenigde Staten wordt in de Amerikaanse staat New Jersey Edwin Eugene "Buzz" Aldrin geboren. De jongste van zijn twee oudere zussen sprak het woord 'brother' uit als "buzzer" wat al snel werd ingekort tot "buzz". In 1988 veranderde Aldrin zijn eerste voornaam officieel in die van Buzz. Aldrin vocht als gevechtspiloot in de Koreaanse oorlog en werd in 1963 door de NASA geselecteerd als astronaut. Zijn eerste ruimtevlucht vond plaats in 1966 met de missie Gemini 12 waarbij hij vier dagen lang samen met Jim Lovell in de ruimte verbleef. In 1969 wordt hij de tweede mens op de Maan tijdens de legendarische Apollo 11 ruimtemissie. Na zijn Maanvlucht nam Aldrin ontslag bij de NASA en werd hij benoemd tot commandant van de Test Pilots School op de Amerikaanse Edwards Air Force Base. Foto: NASA

donderdag 23 januari

Het gebeurde toenDe Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh maakt een foto waarop hij op 18 februari 1930 de dwergplaneet Pluto ontdekt. Hij ontdekt Pluto tijdens het vergelijken van fotografische platen met behulp van een blinkcomparator op het Lowell Observatory in Arizona. Clyde Tombaugh was oorspronkelijk op zoek naar de onbekende Planeet X, die zich in een baan buiten die van de planeet Neptunus bevindt. Het bestaan van deze Planeet X werd voorspeld door Percival Lowell.

dinsdag 18 februari

Het gebeurde toenDe Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh ontdekt de dwergplaneet Pluto. Het object ontdekt wordt tijdens het vergelijken van fotografische platen op het Lowell Observatory in Arizona. Tombaugh was op zoek naar een onbekende planeet X in een baan buiten de baan van de planeet Neptunus, die was voorspeld door Percival Lowell. Tot 24 augustus 2006 werd Pluto aanzien als de negende planeet uit ons Zonnestelsel. Op 24 augustus 2006 werd op het 26ste congres van de IAU in Praag beslist dat een planeet een object is dat door zijn eigen zwaartekracht rond is, zich in een baan rond de zon moet bevinden én de omgeving van zijn baan schoongeveegd moet hebben van andere objecten. Pluto voldoet wel aan de eerste twee voorwaarden, maar niet aan de laatste. Daardoor verliest Pluto zijn status van planeet en is dit hemellichaam vanaf dan officieel een 'dwergplaneet'.

donderdag 1 mei

Het gebeurde toenOp voorstel van de 11-jarige Venetia Burney uit Oxford krijgt het hemellichaam dat in februari 1930 werd ontdekt door Clyde Tombaugh de naam 'Pluto'. Pluto is de god van de onderwereld in de klassieke mythologie en deze naam werd voor het hemellichaam ook gekozen omdat deze begint met de initialen van Percival Lowell, de astronoom die lange tijd heeft gezocht naar een negende planeet maar het hemellichaam nooit heeft kunnen ontdekken. Foto: NASA

vrijdag 2 mei

Het gebeurde toenDe Duitse astronomen Arnold Schwassmann en Arno Arthur Wachmann ontdekken de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann die ook gekend is als Schwassmann-Wachmann 3. De ontdekking was zeer toevallig aangezien de sterrenkundigen zochten naar een planetoïde op fotografische platen. In 1995 begon deze komeet uit elkaar te vallen en in april 2006 fotografeerde de Hubble ruimtetelescoop tientallen stukken. Eind april en begin mei 2006 passeerden de brokstukken de Aarde op een afstand van ongeveer 11,9 miljoen kilometer. Foto: NASA

woensdag 28 mei

Het gebeurde toenIn de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

dinsdag 5 augustus

Het gebeurde toenGeboortedag van Neil Alden Armstrong. Op 20 juli 1969 zou Neil Armstrong als Amerikaanse astronaut eerste mens voet op de Maan zetten. Armstrong ging gedurende zijn carrière als astronaut tweemaal de ruimte in (Gemini 8 en Apollo 11). Foto: NASA

1932

donderdag 4 februari

Het gebeurde toenDe Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1932 CB. Later wordt deze planetoïde genoemd naar de eerste directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van Belgie, Adolphe Quetelet (1239 Queteleta). Deze planetoïde draait in een baan om de Zon tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter in de zogeheten 'planetoïdengordel'.

zaterdag 12 maart

Het gebeurde toenDe Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1221 Amor. Op het moment van de ontdekking fotografeert Delporte de planetoïde terwijl deze zich op een afstand van 16 miljoen kilometer van de Aarde bevindt. Naar deze planetoïde werd ook de Amor-groep genoemd die bekend staan als zogeheten 'Near-Earth Objects'. Deze groep van planetoïden draait in een baan om de Zon tussen de Aarde en de planeet Mars.

maandag 28 november

Het gebeurde toenDe Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt in Ukkel de planetoïde 1932 WC die later de naam '1274 Delportia' krijgt. Naast 1274 Delportia ontdekt deze Belgische sterrenkundige nog 65 andere planetoïden en verschillende kometen. Zijn belangrijkste ontdekking was de planetoïde 1221 Amor die de naam gaf aan de Amor planetoïden.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de eerste Mariner ruimtesonde gelanceerd met behulp van een Atlas-Agena B raket. Het doel van deze missie was een scheervlucht langs de planeet Venus maar omwille van verschillende technische problemen heeft men de draagraket 293 seconden na lift-off moeten vernietigen aangezien de raket niet meer bestuurbaar was en uit koers raakte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken