Vergelijking tussen een azimuthale en een equatoriale telescoopmontering

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een spiegelkijker op een equatoriale montering Een spiegelkijker op een equatoriale montering Foto: Saxon

Elke telescoop heeft een montering, maar welke is nu het best geschikt voor u en wat zijn de grote verschillen? Spacepage zocht het even voor u uit en noteerde de voor- en nadelen van een equatoriale en een azimuthale opstelling.

Azimuthale montering

De azimuthale montering is één van de meest gebruikte monteringen en is geschikt voor een beginnend waarnemer. De werking ervan zit zeer eenvoudig in elkaar. Deze montering kan enkel een horizontale en een verticale beweging uitvoeren, hierdoor is het niet mogelijk om objecten te kunnen volgen.

Hoe ziet deze montering er uit?

Voordelen:

 • Eenvoudig te bedienen
 • Goede opstelling voor een beginnend waarnemer
 • Relatief goedkoop

Nadelen:

 • Bij grotere vergrotingen moet je veel bijregelen om het object te blijven zien.
 • Geen fijnregeling voor de horizontale as, bij sommige modellen stugge of slechte fijnregeling.
 • Na verloop van tijd kan bij sommige modellen speling voordoen door het telkens los- en vastmaken van de stelknoppen.

Equatoriale montering

Deze montering wordt het meest toegepast bij iets degelijkere types telescopen zoals Skywatcher, met eventueel een volgmotor.
De equatoriale montering werkt eigenlijk zoals de azimuthale opstelling, enkel wijst de verticale as naar de Poolster. Om de druk die de schuine stand op de koppelpunten van de opstelling zou veroorzaken, wordt een contra-gewicht aan de andere kant bevestigd, dat kan verschoven worden over de stalen staaf, zodat een evenwicht tussen telescoop en contragewicht kan bekomen worden. Omdat de telescoop meeroteert met de Poolster is enkel één beweging nodig om een object te volgen. Ook zijn er aan een equatoriale montering 2 fijnregelingen voor beide assen aanwezig.

Hoe ziet deze montering er uit?

Voordelen:

 • De mogelijkheid om objecten perfect te volgen
 • Fijnregeling op beide assen zonder speling
 • Makkelijke afname en afstellingsmogelijkheden telescoop<
 • Gradenaanduiding op beide assen (bv. Venus opzoeken overdag, het zoeken naar een object zonder kaart, maar enkel met de gradengegevens is met een equatoriale montering perfect mogelijk mits een goede poolafstelling)

Nadelen:

 • Bij grotere modellen weegt de telescoop soms veel door het inbegrepen contragewicht
 • Complexere bediening voor een beginnend waarnemer
 • Relatief duur

Besluit

De azimuthale montering is het best voor elke beginnende waarnemer die de eerste stappen in de sterrenkunde neemt door de gemakkelijke bediening en de relatief goedkope prijs. Eens je goed gevorderd bent met de azimuthale montering is het raadzaam om over te schakelen naar een equatoriale montering, omdat met de equatoriale opstelling meer mogelijkheden bereikbaar zijn (piggy-back astrofotografie en starhopping) en dat de afstelling, gebruik en kwaliteit in het algemeen beter scoren dan een azimutale montering.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop het Japanse Uchinoura Space Center wordt de ruimtesonde Suisei, ook gekend als Planet-A, in de ruimte gebracht. Op 8 maart 1986 vliegt Suisei op een afstand van 151 000 kilometer langs de komeet Halley en maakt het ruimtetuig UV-opnamen van deze komeet. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

NGC 2841

NGC 2841
NGC 2841 is een helder spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). In kleine telescopen lijkt dit deep-sky object op een elliptisch sterrenstelsel maar in grotere telescopen is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken