Tucana - Toekan

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Algemeen

Tucana is een sterrenbeeld die men kan terugvinden op het zuidelijk halfrond. Het was een van de twaalf sterrenbeelden dat door Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick de Houtman tussen 1595 en 1597 werd geïntroduceerd. John Bayer kopieerde de twaalf zuidelijke sterrenbeelden van een Plancius/Hondius bol in zijn 1603 Uranometria sterrenatlas. De meerderheid van deze sterrenbeelden kregen namen van dieren die 16de eeuwse ontdekkingsreizigers hadden gezien (zoals paradijsvogel, kameleon, Toekan, Vliegende Vis), er is dan ook geen verdere mythologie aan verbonden.

Tucana

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Grus
  • Indus
  • Octans
  • Hydrus
  • Eridanus
  • Phoenix

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Beta Tucana is eigenlijk een groep van zes sterren welke lijken verbonden te zijn in een systeem. De twee helderste ervan, Beta Tucanae A en Beta Tucanae C, scheiden zich op slechts 27 boogseconden en hebben magnitudes tussen 4 en 5. Ze worden vergezeld van een derde ster welke zich verderaf bevindt op 9 arcminuten. Kappa Tucanae is een groep van vier sterren, twee binaire sterren. Lambda Tucanae is een optische dubbelster, de term komt van twee sterren die visueel dicht bij elkaar lijken te staan maar in werkelijkheid veel verder van elkaar liggen.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Tucana?

Op het zuidelijke einde van Tucana ligt de Kleine Magellaanse wolk. De bolvormige sterrenhoop 47 Tucanae (NGC 104) bevindt zich ook binnen de sterrenbeeldgrenzen als de Tucana Dwergsterernstelsel welke ontdekt is in 1990.

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De drie Amerikaanse astronauten Thomas P. Stafford, John W. Young en Eugene A. Cernan keren na een geslaagde ruimtemissie met hun Apollo 10 ruimtecapsule terug naar de Aarde. Het doel van deze bemande ruimtemissie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de Maan. Hierdoor wordt deze missie ook wel de 'generale repetitie' genoemd voor de echte Maanlanding van Apollo 11. Tijdens deze vlucht was er voor het eerst in de geschiedenis ook een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte. De Apollo 10 capsule landde in de Stille Oceaan en werd vervolgens opgepikt door de U.S.S. Princeton. Foto: NASA

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019

Messier 102

Messier 102

M102 is een missend object in de bekende catalogus van Charles Messier. Er zijn twee mogelijke scenario's. Een eerste is dat Charles Messier een dubbele observatie heeft gedaan van M101…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken