Sculptor - Beeldhouwer

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Algemeen

Sculptor is een klein sterrenbeeld dat men kan terugvinden op het zuidelijk halfrond. Het sterrenbeeld werd geïntroduceerd door Nicolas Louis de Lacaille, oorspronkelijk gaf hij het de naam van een beeldhouwstudio maar later werd de naam verkort tot beeldhouwer.

Mythologie

Dit sterrenbeeld heeft geen mythologie aangezien het pas geïntroduceerd werd in de 17de eeuw.

Sculptor

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Cetus
  • Aquarius
  • Piscis Austrinus
  • Grus
  • Phoenix
  • Fornax

Wat zijn de belangrijkste sterren?

In dit sterrenbeeld zijn er geen sterren die helderder zijn dan de derde magnitude. De helderste ster is α Sculptoris, een SX Arietis-type variabele ster met een magnitude van 4,31. De sterrendichtheid in dit sterrenbeeld is laag aangezien het sterrenbeeld in de zuidelijke galactische pool ligt.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Sculptor?

Het sterrenbeeld bevat de Sculptor Dwarf, een dwergsterrenstelsel dat lid is van de lokale groep, alsook de Sculptor groep welke groep het dichtst bij de lokale groep bevindt. De Sculptor sterrenstelsel (NGC 253), een balkspiraalstelsel en het grootste lid van de groep ligt nabij de grens met Sculptor en Cetus. Een andere prominent lid van de groep is het sterrenstelsel NGC 55.

NGC 253

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Poollicht.be.
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Endeavour gelanceerd (STS-77) met aan boord zes astronauten waaronder de Canadees Marc Garneau. De ruimtevlucht duurt tien dagen en staat in het teken van wetenschappelijk onderzoek met behulp van de commerciële SPACEHAB module. Foto: NASA

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

NGC 2022

NGC 2022

NGC 2022 is een planetaire nevel die we kunnen terugvinden in het sterrenbeeld Orion. Deze zwakke nevel bevindt in het noordelijke gedeelte van het sterrenbeeld tussen de sterren Betelgeuse (α-Orionis)…

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken