Sculptor - Beeldhouwer

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Beeldhouwer (Sculptor).

Algemeen

Het sterrenbeeld Beeldhouwer (Sculptor) is een klein sterrenbeeld dat men kan waarnemen vanaf het zuidelijk halfrond. Sculptor is voor waarnemers in Nederland en België dan ook niet zichtbaar. Het sterrenbeeld werd omstreeks 1751 geïntroduceerd door Nicolas Louis de Lacaille toen hij vanaf Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika de sterrenhemel in kaart bracht. In grootte is Sculptor het 82ste sterrenbeeld. De zuidelijke hemelpool bevindt zich in het sterrenbeeld. In dit sterrenbeeld zijn heel wat interessante deep-sky objecten terug te vinden waardoor dit geliefd is onder amateur-astronomen. 

Mythologie

Aan dit sterrenbeeld zijn geen mythologische verhalen verbonden aangezien het pas geïntroduceerd werd in de 18de eeuw.

Sculptor

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Cetus
  • Aquarius
  • Piscis Austrinus
  • Grus
  • Phoenix
  • Fornax

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Dit sterrenbeeld heeft niet echt heel heldere sterren. Alpha Sculptoris is de helderste ster en heeft een helderheid van magnitude 4,3. Deze ster bevindt zich op een afstand van 780 lichtjaar van ons en straalt maar liefst 1 700 maal zoveel licht uit als onze ster, de Zon. De oppervlaktetemperatuur van de ster bedraagt dan ook 17 000 Kelvin. De tweede helderste ster is Beta Sculptoris met een helderheid van magnitude 4,4. Deze ster bevindt zich op een afstand van 178 lichtjaar van ons.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Sculptor?

In het sterrenbeeld Beeldhouwer (Sculptor) kunnen we tal van sterrenstelsels waarnemen waardoor dit een geliefd sterrenbeeld is bij amateur-astronomen. Verschillende van deze sterrenstelsels maken deel uit van de Sculptor Groep die zich in de buurt van de zuidelijke hemelpool bevinden. De Sculptor Groep is één van de meest nabije gelegen groepen van sterrenstelsels bij de Lokale Groep waar ook ons sterrenstelsel tot behoort. Het centrum van de Sculptor Groep bevindt zich op een afstand van 12,7 miljoen lichtjaar van ons eigen sterrenstelsel. Eén van de mooiste sterrenstelsels in het sterrenbeeld Beeldhouwer is NGC 253. Dit spiraalvormig sterrenstelsel kennen we ook onder de naam 'Beelhouwer-sterrenstelsel' en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 8. Door zijn helderheid is NGC 253 één van de meest bekeken en meest populaire sterrenstelsels aan de zuidelijke sterrenhemel. Dit sterrenstelsel is al mooi zichtbaar in een 50 mm verrekijker of een kleine telescoop. Dit stelsel bevindt zich op een afstand van ongeveer 10 miljoen lichtjaar en is het helderste lid van de Sculptor Groep. Nog een prachtig sterrenstelsel dat we in het sterrenbeeld Beeldhouwer kunnen waarnemen, is NGC 55. Dit balkspiraalvormig sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 7,8 en bevindt zich op een afstand van ongeveer 5,9 miljoen lichtjaar van de Aarde. Dit stelsel bevindt zich anderhalve graad ten zuiden van de ster Alpha Sculptoris. Nog een mooie deep-sky object in het sterrenbeeld Beeldhouwer is NGC 300. Dit spiraalvormig sterrenstelsel maakt eveneens deel uit van de Sculptor Groep en heeft een visuele helderheid van magnitude 6,1 waardoor dit eveneens al goed waarneembaar is met kleinere telescopen. Dit stelsel bevindt zich op een afstand van 6,1 miljoen lichtjaar van ons en werd in 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. In dit sterrenbeeld kunnen we ook de bolvormige sterrenhoop NGC 288 waarnemen. Deze bolhoop heeft een visuele helderheid van magnitude 9,4 en bevindt zich op een afstand van 28 700 lichtjaar van ons. Met een telescoop kan je deze bolhoop 1,8° ten zuidoosten van de Sculptor Groep en 37' ten noordoosten van de Zuidelijke Galactische Hemelpool. 

Het prachtige sterrenstelsel NGC 253 - Foto: ESO


Het sterrenstelsel NGC 55 - Foto: ESO


NGC 300 - Foto: ESO

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Phoenix maakt een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de noordpoolkap van de planeet. Deze 250 kilogram zware lander werd uitgerust met een robotarm die 2,3 meter ver reikt, een camera met stereovisie, een gasanalysator, ovens voor de thermal and evolved-gas analyzer, een camera aan de onderzijde om de landing te filmen en een meteorologisch station. Op 31 juli 2008 werd door NASA aan de hand van gegevens afkomstig van de Phoenix Marslander bevestigd dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 88

Messier 88
M88 is een spiraalsterrenstelsel in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar) dat deel uitmaakt van de bekende Virgocluster. Dit sterrenstelsel is gelijkaardig aan M31 in het sterrenbeeld Andromeda. Het sterrenstelsel beweegt…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

47%

Sociale netwerken