Pisces - Vissen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Vissen (Pisces).

Mythologie

Het sterrenbeeld stelt twee vissen voor, ze zijn aan elkaar verbonden door een lang koord. In de Grieks-Romeinse mythologie werden Aphrodite en haar zoon Heros achtervolgd door het monster Typhon. Om aan hen te ontkomen veranderden ze zich in vissen. Ze bonden hun staarten vervolgens aan elkaar vast om elkaar niet kwijt te raken en zwommen weg.

Algemeen

Het sterrenbeeld Vissen (Pisces) is een sterrenbeeld aan de noordelijke sterrenhemel en is één van de sterrenbeelden van de dierenriem. In grootte is Pisces het 14de sterrenbeeld. Dit sterrenbeeld kan het best worden waargenomen van augustus tot januari. De beste tijd om deze sterrengroep te zien is begin november omstreeks negen uur 's avonds. De ecliptica loopt door dit sterrenbeeld en ook bevindt het lentepunt zich in het sterrenbeeld Vissen, het nulpunt van het hemelcoördinaatstelsel.

Pisces

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Triangulum
  • Andromeda
  • Pegasus
  • Aquarius
  • Cetus
  • Aries

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) is Eta Piscium. Deze ster kennen we ook onder de naam 'Kullat Nunu' en heeft een visuele helderheid van magnitude 3,6. Eta Piscium is een gele reus die zich op een afstand bevindt van ongeveer 295 lichtjaar van de Aarde. De tweede helderste ster in dit sterrenbeeld is Gamma Piscium. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 3,7 en is ongeveer tienmaal groter dan onze eigen ster, de Zon. Gamma Piscium bevindt zich op een afstand van 138 lichtjaar. De derde helderste ster in dit sterrenbeeld is Omega Piscium. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,0 en is de eerste ster van het cirkeltje van de Vissen. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Pisces?

Het sterrenbeeld Vissen (Pisces) kent enkele belangrijke deep-sky objecten. Zo kunnen we in deze constellatie het prachtige spiraalvormige sterrenstelsel Messier 74 terugvinden. Dit sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 9,4 en heeft een omvang van ongeveer 95 000 lichtjaar. Doordat we bovenop dit sterrenstelsel kijken (vanaf de aarde gezien) is dit én van de meest geliefkoosde sterrenstelsels van menig amateur-astronoom. Hoewel Messier 74 redelijk helder is, is dit object toch moeilijk te vinden doordat het licht over een vrij groot gebied uitgespreid wordt. Het sterrenstelsel ligt dicht bij de ster η Piscium. Messier 74 werd in 1780 ontdekt door de Franse astronoom Pierre Méchain en in datzelfde jaar door Charles Messier opgenomen in zijn catalogus van komeetachtige objecten als nummer 74. Dit sterrenstelsel maakt ook deel uit van de Messier 75 Groep die bestaat uit een zevental sterrenstelsels. Naast Messier 74 kunnen we in het sterrenbeeld Vissen ook een paar botsende sterrenstelsels waarnemen die we kennen onder de naam 'Arp 284'. Dit deep-sky object bestaat uit een spiraalvormig sterrenstelsel (NGC 7714) met een visuele helderheid van magnitude 12,1 en een onregelmatig sterrenstelsel (NGC 7715) die met elkaar in botsing zijn. Nog een prachtig deep-sky object dat we in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) kunnen waarnemen is NGC 488. Dit spiraalvormig sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 10,4 en bevindt zich op een afstand van 105 miljoen lichtjaar van de aarde. 

Het sterrenstelsel Messier 74 - Foto: Bart Delsaert

NGC 488 - Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse ruimtesonde Mars Observer gelanceerd. Het ruimtevaartuig werd uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten om studies uit te voeren op gebied van geologie, geofysica en het klimaat op Mars. Toen de brandstoftanks onder druk werden gezet, in voorbereiding om in een baan rond Mars te komen, verbrak op 21 augustus 1993 het contact met de aarde en werd er nooit meer iets van de Mars Observer gehoord. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 48

Messier 48
M48, gelegen in het sterrenbeeld Hydra, was lange tijd één van de missende objecten in de bekende Messiercatalogus. Waarnemers konden geen object vinden op de coördinaten die Charles Messier had…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken