Phoenix

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Phoenix.

Mythologie

het sterrenbeeld Phoenix werd in 1603 geïntroduceerd door Johannes Bayer aan de hand van waarnemingen die de Nederlandse zeevaarders Pieter Keyser en Frederik De Houtman hadden gemaakt. In de mythologie was Phoenix een vogel die regelmatig tot as werd verbrandt maar steeds weer verrees. In Egypte kende men dit sterrenbeeld onder de naam 'Bennu' en werd dit geassocieerd met onsterfelijkheid. In grootte is Phoenix het 37ste sterrenbeeld.

Waar en wanneer vind ik Phoenix aan de sterrenhemel?

Dit kleine sterrenbeeld bevindt zich aan de zuidelijke sterrenhemel en is vanaf onze breedtegraad niet waar te nemen. Phoenix behoort tot een groep van constellaties die men de 'Zuidelijke Vogels' noemt. Hierbij behoren ook nog de Kraanvogel (Grus), de Pauw (Pavo) en de Toekan (Tucana). In het hele sterrenbeeld Phoenix bevinden zich slechts dertien sterren die helderder zijn dan magnitude 5. Indien men Phoenix goed wil observeren moet men zich verplaatsen naar Australië of Zuid Afrika gedurende de wintermaanden (wintermaanden voor het noordelijk halfrond).

Phoenix

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Beeldhouwer (Sculptor)
  • Kraanvogel (Grus)
  • Toekan (Tucana)
  • Kleine Waterslang (Hydrus)
  • Eridanus
  • Oven (Fornax)

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster uit dit kleine sterrenbeeld heeft de naam Ankaa (Alfa Phoenicis) en bevindt zich op een afstand van 78 lichtjaar van ons. Ankaa heeft een schijnbare magnitude van 2,4 en is hiermee de enigste ster in dit sterrenbeeld die helderder is dan magnitude 3. Op de tweede en derde plaats komen sterren die een magnitude hebben van 3,3 (Beta Phoenicis) en 3,4 (Gamma Phoenicis). De ster Zeta Phoenicis is een beddekingsveranderlijke van het Algol type met een magnitudebereik van 3,9 tot 4,4 in een periode van 1,6 dagen. Beta Phoenicis is een dubbelster waarvan beide sterren bijna dezelfde magnitude hebben.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Phoenix?

In het sterrenbeeld Phoenix kunnen we een compacte groep van sterrenstelsels terugvinden die men 'Robert’s Quartet' noemt. De vier sterrenstelsels kregen van Halton Arp en Barry F. Madore de naam 'Robert's Quartet' als verwijzing naar Robert Freedman. Deze vier sterrenstelsels bevinden zich op een afstand van ongeveer 160 miljoen lichtjaar van ons en zijn met elkaar in botsing en zullen op termijn met elkaar versmelten. het grootste sterrenstelsel uit deze groep is NGC 92. Dit spiraalvormig sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 13,8 en bezit tal van stervormingsgebieden. Een ander lid uit Robert’s Quartet is NGC 87. Dit onregelmatig sterrenstelsel heeft een visuele helderheid van magnitude 14,1 en heeft een schijnbare grootte van 0,9′ op 0,9′. Tot Robert's Quartet behoren ook nog de sterrenstelsels NGC 88 en NGC 89.

Het prachtige Robert's Quartet in het sterrenbeeld Phoenix - Foto: ESO

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Perseus Pictor - Schildersezel »

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een onbemande Saturn IB raket gelanceerd (AS 203). Deze lancering maakte deel uit van een reeks onbemande testvluchten in het kader van het Apollo Maanprogramma. Het doel van deze testmissie was om de S-IVB rakettrap te testen die later zou gebruikt worden om mensen naar de Maan te brengen. Zo zou deze rakettrap in de ruimte meerdere malen tot ontbranding worden gebracht. De test bleek uiteindelijk zeer succesvol te zijn. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 68

Messier 68
M68, ook gekend als NGC 4590, is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang) dat zich op een afstand van ongeveer 33 000 lichtjaar bevindt. Deze cluster heeft een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken