Pavo - Pauw

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele lichtjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Pauw (Pavo).

Mythologie

Dit sterrenbeeld stelt vermoedelijk de Javaanse groene pauw voor. Een beest dat de Nederlandse zeevaarders Houtman en Keyser wellicht op hun reizen naar Indonesië hebben opgemerkt. In de Griekse mythologie was de pauw de heilige vogel van Hera. De godin vloog door de lucht in een rijtuig dat door pauwen werd getrokken. 

Algemeen

Pavo is een sterrenbeeld van het zuidelijke halfrond en is dus nooit zichtbaar vanuit België en Nederland. Het was één van de twaalf sterrenbeelden dat door de zeevaarders Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick de Houtman tussen 1595 en 1597 werd gemaakt. Het sterrenbeeld kwam voior het eerst voor in 1598 op een globe van de Nederlandse astronoom Petrus Plancius en verscheen voor het eerst in 1603 in Bayer's Uranometria. In grootte is Pavo het 44ste sterrenbeeld.

Pavo

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Octans
  • Apus
  • Ara
  • Telescopium
  • Indus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De helderste ster in het sterrenbeeld Pauw is Alpha Pavonis. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 1,9 en bevindt zich op een afstand van 179 lichtjaar van de Aarde. Dit is een blauwwitte reus die zich in de buurt bevindt van de grens met het sterrenbeeld Telescopium. De tweede helderste ster in dit sterrenbeeld is Beta Pavonis. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 3,4 en zendt 58 maal zoveel licht uit als onze ster, de Zon. Beta Pavonis heeft 3,8 maal de straal van de Zon. Een van de meest nabije sterren tot ons is Delta Pavonis. Deze ster bevindt zich op een afstand van 'slechts' 19,9 lichtjaar van de Zon en heeft een helderheid van magnitude 3,5. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Pavo?

Ondanks het feit dat het sterrenbeeld Pauw (Pavo) niet het meest bekende sterrenbeeld is, vinden we hier wel heel wat interessante deep-sky objecten in terug. Zo kunnen we in deze constellatie het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 6744 terugvinden. Dit sterrenstelsel bevindt zich op een afstand van ongeveer 31 miljoen lichtjaar van ons en heeft een visuele helderheid van magnitude 9,1. NGC 6744 wordt vaak beschouwd als één van de meest op de Melkweg lijkende spiraalvormige sterrenstelsels. In het sterrenbeeld Pauw vinden we ook de bolvormige sterrenhoop NGC 6752 terug. Dit object bevindt zich vier graden boven NGC 6744 en heeft een visuele helderheid van magnitude 5,4 waardoor dit al zichtbaar is met een goede verrekijker of kleine telescoop. Het is na NGC 104 en NGC 5139 de op twee na helderste bolhoop aan de sterrenhemel. Deze bolhoop werd op 30 juni 1826 ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. In het sterrenbeeld Pauw vinden we twee met elkaar in botsing zijnde sterrenstelsels terug. NGC 6872 en IC 4970 hebben elk een visuele helderheid van magnitude 10,7 en 13,1 en bevinden zich op een afstand van ongeveer 212 miljoen lichtjaar. Terwijl IC 4970 een elliptisch stelsel is, is NGC 6872 een groot balkspiraalvormig sterrenstelsel.

De bolhoop NGC 6752 - Foto: NASA/ESA


De botsende sterrenstelsels NGC 6872 en IC 4970 - Foto: ESO

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Orion Pegasus »

Dit gebeurde vandaag in 1966

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een onbemande Saturn IB raket gelanceerd (AS 203). Deze lancering maakte deel uit van een reeks onbemande testvluchten in het kader van het Apollo Maanprogramma. Het doel van deze testmissie was om de S-IVB rakettrap te testen die later zou gebruikt worden om mensen naar de Maan te brengen. Zo zou deze rakettrap in de ruimte meerdere malen tot ontbranding worden gebracht. De test bleek uiteindelijk zeer succesvol te zijn. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 40

NGC 40
NGC 40 werd ontdekt in 1788 door de Duits-Britse astronoom William Herschel en is een planetaire nevel in het sterrenbeeld Cepheus. Dit deep-sky object, dat ook gekend is onder de…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken