Leo Minor - Kleine leeuw

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Mythologie

Dit sterrenbeeld is niet echt gerelateerd aan mythologische verhalen of legendes doordat het pas in de 17de eeuw geïntroduceerd werd door de astronoom Johannes Hevelius. Hevelius wilde het meer bekende sterrenbeeld Leeuw voorzien van een welpje en dit was mogelijk doordat het nieuwe kleinere sterrenbeeld zich bevond in een regio waar geen sterrenbeelden voorkwamen.

Waar en wanneer vind ik de Kleine Leeuw aan de sterrenhemel?

Dit kleinere en minder bekende sterrenbeeld staat tussen enkele opvallende sterrenbeelden en het bevindt zich halverwege het dierenriem sterrenbeeld Leeuw en de achterpoten van de Grote Beer. Doordat dit sterrenbeeld weinig of geen heldere sterren bevat is dit gebied moeilijk terug te vinden en net als het sterrenbeeld Leeuw is dit het best waar te nemen tegen het einde van de winter. De Kleine Leeuw is iets beter waar te nemen vanaf het noordelijk halfrond dan de Leeuw doordat het iets hoger boven de horizon uitkomt.

Leo Minor

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Grote Beer (Ursa Major)
  • Lynx
  • Kreeft (Cancer)
  • Leeuw (Leo)

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Net als de sterrenbeelden Achtersteven (Puppis), Zeilen (Veila) en Winkelhaak (Norma) kent Kleine Leeuw geen ster Alfa en de reden hiervoor is dat deze sterrenbeelden zijn ontstaan uit het opsplitsen van oudere sterrenbeelden. De helderste ster in de Kleine Leeuw is de ster die bekend is onder het Flamsteed nummer 46 en staat op ongeveer 140 lichtjaar van ons verwijdert. De tweede helderste uit deze constellatie is Beta die magnitude 4,2 heeft en een gele kleur uitstraalt. Een meer interessante ster in de Kleine Leeuw is een ster die aangeduid wordt met de letter R en een zogenaamde Mira-veranderlijke is. Zoals de naam het al zegt is deze ster van het type Mira (Mira is de pulserende rode reus uit het sterrenbeeld Walvis) en in een periode van 372 dagen varieert deze ster in helderheid van magnitude 6,3 tot 13,2.

Welke andere objecten zijn er te vinden in de Kleine Leeuw?

Ook al bezit dit sterrenbeeld weinig heldere sterren toch is dit gebied interessant voor de deep-sky waarnemer omdat het enkele zeer mooie sterrenstelsels bezit (NGC 3344, NGC 3430, NGC 3395 en NGC 3396). Jammer genoeg zijn deze objecten moeilijk waarneembaar omdat hun magnitudes hoger liggen dan magnitude 10 waardoor de waarnemer een vrij grote telescoop zal nodig hebben. Deze vier sterrenstelsels bevinden zich in de buurt van de ster met Flamsteed nummer 46 en NGC 3395 en NGC 3396 zijn sterrenstelsels die hun structuur vervormd is omwille van wederzijdse zwaartekrachteffecten.

NGC 3344
NGC 3344

NGC 3395/3396
NGC 3395/3396

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Leo - Leeuw Lepus - Haas »

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 62

Messier 62
M62, ook gekend als NGC 6266, is één van de helderste bolvormige sterrenhopen in het sterrenbeeld Ophiuchus (Slangendrager) en heeft een opvallend onregelmatige vorm. Deze bolhoop bevindt zich ook dicht…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken