Equuleus - Veulen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafresh

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het kleine en minder bekende sterrenbeeld Veulen (Equuleus).

Algemeen

Het sterrenbeeld Veulen is het op één na kleinste sterrenbeeld (Crux is het kleinste) en maakt deel uit van de noordelijke sterrenhemel. Dit kleine sterrenbeeld bevat geen heldere sterren. Ondanks zijn kleine grootte werd het wel opgenomen in de 48 sterrenbeelden van Ptolemaeus.

Mythologie

Equuleus wordt in de Griekse mythologie vaak gelinkt aan Hippolyte die de dochter was van de centaur Chiron. Equuleus, wordt daarnaast ook geassocieerd met Celeris, dit was een veulen dat door Mercurius als geschenk werd gegeven aan Castor. 

Equuleus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Aquarius
  • Delphinus
  • Pegasus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Er zijn weinig variabele sterren in dit sterrenbeeld. Slechts 25 zijn er gekend. γ Equ is een alpha CVn ster, variërend tussen magnitudes 4.58m en 4.77m in een periode van ongeveer 12,5 minuten. R Equ is een Mira variabele met magnitudes die variëren tussen de 8.0m en 15.7m in ongeveer 261 dagen. Equuleus bevat ook enkele interessante dubbelsterren. γ Equ bestaat uit een primaire ster van magnitude 4,7m (lichtjes variabel) en een secundaire ster van magnitude 11,6, gescheiden van elkaar op 2 boogseconden. ε bestaat uit vier sterren. De helderste drie hebben een magnitude van 6,0m - 6,3m en 7,2m.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Equuleus?

In het sterrenbeeld Veulen komen geen noemenswaardige deep-sky objecten voor of objecten uit de bekende Messierlijst. In dit sterrenbeeld bevinden zich wel enkele mooie sterrenstelsels maar om deze waar te nemen, heb je een middelgrote of grote telescoop nodig. Zo heeft het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 7015 een schijnbare helderheid van magnitude 12,4. Dit sterrenstelsel werd op 29 september 1878 ontdekt door de Franse astronoom Édouard Jean-Marie Stephan en bevindt zich op een afstand van 212 miljoen lichtjaar van de Aarde. Een ander mooi sterrenstelsel in het sterrenbeeld Veulen is NGC 7040. Dit hemelobject werd op 18 augustus 1882 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Mark W. Harrington en heeft een schijnbare helderheid van magnitude 14 waardoor je een grote telescoop nodig hebt om dit waar te nemen. De diameter van dit spiraalvormig sterrenstelsel wordt geschat op 42 600 lichtjaar en het stelsel zelf bevindt zich op een afstand van 260 miljoen lichtjaar van ons.

Het prachtige sterrenstelsel NGC 7015 in het sterrenbeeld Veulen ,- Foto: Göran Nilsson

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Eridanus Draco - Draak »

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een Ariane 3 raket gelanceerd met aan boor de twee communicatiesatellieten GStar 1 en Télécom 1B. Deze communicatiesatellieten werd in de ruimte gebracht in opdracht van de Amerikaanse operator GTE en de Franse operator France Télécom. Dit was de derde lancering van een Europese Ariane 3 raket. De Ariane 3 raket werd tussen 1984 en 1989 elf maal gebruikt voor het lanceren van satellieten en was een verbeterde versie van de Ariane 1 raket. Van de elf lanceringen waren er tien succesvol. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 95

Messier 95
M95, ook gekend als NGC 3351, behoort samen met M96 en M105 tot de Leo-1 groep van sterrenstelsels. De onderlinge afstand tussen de twee eerste bedraagt slechts 42' waardoor ze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

60%

Sociale netwerken