Sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Altaar (Ara).

Mythologie

Het Altaar, meestal omgekeerd afgeschilderd maar soms ook recht met de rook die in de melkweg drijft, was geïdentificeerd als dat van de centaur Chiron. De oorspronkelijke Latijnse naam was Ara Centauri. Het werd ook soms het altaar van Dionysus genoemd.

Ara

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Corona Australis
  • Scorpius
  • Norma
  • Triangulum Australe
  • Apus
  • Pavo
  • Telescopium

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Ara's helderste ster β Arae, heeft een magnitude van 2.9. γ Arae is een dubbelster net ten zuiden van β. μ Arae zou vier planeten bevatten waarvan één rotsachtige planeet.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Ara?

De noordwestelijke hoek van Ara wordt doorkruist door de melkweg en bevat vele sterrenhopen en diffuse nevels. De helderste bolvormige sterrenhoop is NGC 6397. Deze bevindt zich op een afstand van 7 800 lichtjaar van ons zonnestelsel en is één van de dichtste van zijn soort. Zo zou deze sterrenhoop ongeveer 400 000 sterren bevatten. NGC 6397 werd in 1751 ontdekt door de Franse astronoom Nicolas Louis de Lacaille en is een zeer geliefd object bij amateur astronomen aangezien deze sterrenhoop al waarneembaar is met kleine telescopen. Naast deze bolvormige sterrenhoop bevinden zich in het sterrenbeeld Altaar ook tal van open sterrenhopen zoals NGC 6193, NGC 6204 en NGC 6208. Een ander bekend en belangrijk deep-sky object in het sterrenbeeld Altaar is NGC 6188. Deze emissienevel ligt ongeveer 4 000 lichtjaar van de Aarde verwijderd en werd op 15 april 1836 ontdekt door de Britse astronoom John Herschel. Doordat NGC 6188 ook een stervormingsgebied is, zijn sommige van de sterren in dit gebied slechts enkele miljoenen jaar oud. In het sterrenbeeld Altaar bevindt zich ook een merkwaardige planetaire nevel die we kennen als de 'Pijlstaartrognevel' (Hen 3-1357). Tot op heden is dit de jongste bekende nevel. Deze planetaire nevel bevindt zich op een afstand van 18 000 lichtjaar van de Aarde en de diameter van de nevel bedraagt 130 keer de omvang van ons zonnestelsel. Om de Pijlstaartrognevel waar te nemen, heb je al een middelgrote of grote telescoop nodig aangezien deze een schijnbare magnitude heeft van 10,7.

De prachtige sterrenhoop NGC 6397 in het sterrenbeeld Altaar - Foto: NASA

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 10 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de kosmonauten Vladimir Shatalov, Aleksei Yeliseyev en Nikolai Rukavishnikov. Dit is de eerste bemande ruimtemissie naar het Saljoet 1 ruimtestation dat enkele dagen eerder in de ruimte werd gebracht. Ondanks het feit dat de Sojoez 10 ruimtecapsule kon gekoppeld worden aan Saljoet 1 kon het ruimtevaartuig niet stevig worden vastgemaakt. Hierdoor werd de missie stopgezet en keerde de drie kosmonauten op 24 april 1971 al terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken