Sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Andromeda.

Mythologie

Andromeda was in de Griekse mythologie de dochter van koning Cepheus en koningin Cassiopeia. De koningin beledigde de god van de zee Poseidon door te zeggen dat zij de mooiste was van alle zeenimfen en hierop werd Poseidon woedend en om deze woede te bekoelen ketende Cepheus zijn dochter Andromeda vast aan een rots en liet hij haar achter. Op deze manier werd Andromeda een prooi voor het zeemonster Cetus maar op het punt dat Cetus Andromeda probeerde te doden verscheen Perseus die haar leven redde. Door haar redding kreeg Perseus de toestemming van Cepheus om met zijn dochter te trouwen.

Waar en wanneer vind ik Andromeda aan de sterrenhemel?

Dit sterrenbeeld werd al tijdens de Oudheid waargenomen en dit uitgestrekte gebied aan de noordelijke nachthemel bestaat uit niet al te heldere sterren en is vooral in het najaar goed zichtbaar. In de herfst bevindt deze constellatie zich hoog aan de hemel en voor bewoners uit Zuid Afrika of Nieuw Zeeland is dit sterrenbeeld onmogelijk te zien. Doordat Andromeda dicht bij de noordelijke hemelpool ligt is dit sterrenbeeld in de noordelijke poolstreken vrijwel dag en nacht te zien in de winters. Andromeda is zeer makkelijk terug te vinden aan de sterrenhemel doordat het zich vlak naast het sterrenbeeld Cassiopeia bevindt die we kennen onder de vorm “W” of “M”.

Andromeda

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Cassiopeia
  • Hagedis (Lacerta)
  • Pegasus
  • Vissen (Pisces)
  • Driehoek (Triangulum)
  • Perseus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

De meest boeiende ster uit Andromeda is de ster Almach (Gamma) die eigenlijk bestaat uit een groepje van drie sterren die zich zo dicht bij elkaar bevinden dat ze met het blote oog te zien zijn als één object. Met kleinere telescopen is al gauw te zien dat het hier gaat om een geelachtige ster van de 2de magnitude die begeleidt wordt door een andere blauwachtige ster met magnitude 4,8. Sterke en grote telescopen tonen nog een derde ster bij dit duo die magnitude 6 heeft en een blauwachtige kleur uitstraalt.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Andromeda?

Wie het Andromeda sterrenbeeld kent zegt er meteen het 'Andromedastelsel' bij en dit is het verst gelegen object dat met het blote oog te zien is en dit sterrenstelsel bevindt zich op een afstand van 2 miljoen lichtjaar van ons. Het Andromedastelsel bevindt zich schuin boven de ster Mu Andromeda en dit spiraalstelsel heeft dezelfde vorm als ons melkwegstelsel maar is veel groter en het bevat ongeveer 300 miljard sterren. De doorsnede van het Andromedastelsel  bedraagt ongeveer 180.000 lichtjaar en M31 (Andromedastelsel) wordt nog eens begeleidt door twee kleinere sterrenstelsels die we M32 en NGC 205 noemen. Deze twee kleinere stelsels zijn goed zichtbaar met een kleine of middelgrote telescopen en verder bevindt er zich in deze constellatie nog een prachtig deep-sky object die we de NGC 7662 heten en één van de helderste planetaire nevels aan de hele sterrenhemel is. Deze ringvormige planetaire nevel staat op ongeveer 2,4 miljoen lichtjaar van ons en is terug tevinden in het rechtse deel van het sterrenbeeld Andromeda, nabij de grens met het sterrenbeeld Hagedis (Lacerta).

Het prachtige Andromedastelsel - Foto: NASA/Caltech 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een raket gelanceerd met aan boord ondermeer as van enkele overleden mensen waaronder de bedenker van de televisiereeks Star Trek Gene Roddenberry. De lancering wordt uitgevoerd met behulp van een Pegasus XL raket in opdracht van het bedrijf Celestis. Dit is 's werelds eerste commerciële ruimtebegrafenis. Na deze eerste lancering volgen nog andere ruimtebegrafenissen waarbij de as van ondermeer de bekende astronoom Eugene Merle Shoemaker, de Amerikaanse astronaut Gordon Cooper en de Star Trek acteur James Doohan in de ruimte wordt gebracht. Foto: Celestis

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken