Sterrenbeelden

Sterrenbeelden

Mythologie

Andromeda was in de Griekse mythologie de dochter van koning Cepheus en koningin Cassiopeia. De koningin beledigde de god van de zee Poseidon door te zeggen dat zij de mooiste was van alle zeenimfen en hierop werd Poseidon woedend en om deze woede te bekoelen ketende Cepheus zijn dochter Andromeda vast aan een rots en liet hij haar achter. Op deze manier werd Andromeda een prooi voor het zeemonster Cetus maar op het punt dat Cetus Andromeda probeerde te doden verscheen Perseus die haar leven redde. Door haar redding kreeg Perseus de toestemming van Cepheus om met zijn dochter te trouwen.

Mythologie

De Franse astronoom Abbé Nicolas Louis de Lacaille creëerde 14 sterrenbeelden voor de zuidelijke hemel om enkele sterarme gebieden op te vullen, één daarvan was Antlia. De oorspronkelijke naam was Antlia Pneumatica of ook wel de Luchtpomp genoemd. De luchtpomp werd uitgevonden door de Franse fysicus Denis Papin.
Aan Antlia is er geen mythologie verbonden aangezien Lacaille stopte met het geven van mythologische namen aan sterrenbeelden en in de plaats daarvan namen gaf van wetenschappelijke instrumenten.

Mythologie

Apus is een zwak sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond, niet zichtbaar door de oude Grieken. Het sterrenbeeld was één van de twaalf sterrenbeelden die door Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick Houtman bedacht werden en verscheen voor het eerste in Johann Bayer's Uranometria in 1603. Letterlijk betekent Apus in het Grieks "voetloos", de naam werd afgeleid van de Indiase naam voor paradijsvogels, apus Indica.

Mythologie

Waterman is een oeroud sterrenbeeld en op afbeeldingen zien we een man die water uitgiet uit een kruik in de bek van de naburige Zuidervis. Deze afbeelding is niet echt gebonden aan één legende of mythe maar kan in verband gebracht worden met verschillende personages en verhalen. Eén van de meest gebruikte verhalen is de mythe van Ganymedes waarbij de oogverblindende knappe zoon van de koning van Troje, Tros, op een dag ontvoerd werd door een adelaar toen deze bij de schapen van zijn vader was. Deze adelaar werd door Zeus gestuurd om Ganymedes te gaan ophalen omdat deze moest werken als wijnschenker voor de goden op de Olyumpus.

Mythologie

Dit sterrenbeeld kent verschillende mythes en legendes, maar in één van deze verhalen werd Ganymedes naar de Olympus gebracht door een arend om daar te kunnen werken als schenker voor de goden. In een ander mythologisch verhaal zou Aphrodite zichzelf veranderd hebben in een arend om Zeus te kunnen helpen. Zeus was inmiddels verliefd geworden op Nemesis en wilde haar overtuigen van zijn liefde doordat hij zichzelf had verandert in een zwaan. Zeus vroeg aan Aphrodite of zij hem wilde opwachten in de gedaante van een arend, waarna Nemesis de zwaan redde uit de klauwen van deze arend. Op deze manier liep Nemesis in de val van Zeus.

Mythologie

Het altaar, meestal omgekeerd afgeschilderd maar soms ook recht met de rook die in de melkweg drijft, was geïdentificeerd als dat van de centaur Chiron. De oorspronkelijke Latijnse naam was Ara Centauri. Het werd ook soms het altaar van Dionysus genoemd.

Mythologie

In de Griekse mythologie is de Ram een gevleugeld dier met en gouden vacht. De koningin van Boëtia was verlaten door haar man Athamus en zij stuurde de Ram naar de aarde om haar twee kinderen, Phrixus en Helle, te redden van haar man die deze wilde offeren omdat zijn nieuwe geliefde Ino deze kinderen haatte en dood wilde hebben. De twee kinderen kropen op de rug van de Ram en vlogen naar Colchis maar tijdens hun lange vliegtocht viel Helle in de zee-engte die Klein-Azië en Europa van elkaar scheidt. Helle overleefde dit niet en de Grieken gaven deze plaats later de naam Hellespont. Toen de Ram samen met Phrixus aankwam in Colchis offerde deze de Ram en schonk zijn gouden vacht aan Aeëtes die de koning was van Colchis. Later trouwde Phrixus met Aeëtes dochter, Chalkiope, en na zijn dood keerde Phrixus terug naar  zijn vaderland als geest om zijn neef Pelias te kwellen die de koning van Thessalië van zijn troon had gestoten. Normaal zou Jason aanspraak op deze troon gemaakt hebben maar Pelias beloofde hem toch de troon te geven indien Jason hem de gouden vacht (het gulden vlies) zou brengen. Jason aanvaarde deze uitdaging en ging er met zijn argonauten op uit nar Colchis om deze gouden vacht te gaan halen. Aeëtes wou deze vacht niet afstaan en daarom besloot Jason deze te stelen maar deze vacht werd dag en ancht bewaakt door een slang die nooit sliep. Dankzij de hulp van Aeëtes dochter Medea kon Jason het gulden vlies toch in handen krijgen en later besloot deze ook te trouwen met Medea.

Mythologie

Dit oude sterrenbeeld wordt vaak afgebeeld als een voerman of wagenmenner en dit komt doordat deze constellatie vaak door de Grieken geassocieerd werd met Erichtonius die de uitvinder was van de vierspan en de zoon was van Vulcanus en Minerva. Op afbeeldingen heeft Auriga in zijn ene hand vaak een zweep vast die verwijst naar zijn werk als paardenmenner en in zijn andere hand een geitje die luistert naar de naam Amalthea met nog eens twee kleine geitjes daar onder. Het geitje Amalthea wordt in het sterrenbeeld voorgesteld door de heldere ster Capella en was het geitje die de oppergod Zeus zoogde.

Mythologie

Inclusief de zwakkere sterren lijkt Boötes op een groot menselijk figuur, kijkend naar Ursa Major. Wie Boötes exact voorstelt is niet echt duidelijk. Volgens een versie was het een ossenhoeder die de ossen in het sterrenbeeld Ursa Major hoedde met zijn twee honden Chara en Asterion (van het sterrenbeeld Canes venatici). De ossen werden vastgebonden aan de poolas en zo bleef Boötes een aan de hemel in constante rotatie. Boötes zou ook de uitvinder zijn van de ploeg. Hij zou Ceres, de godin van de landbouw hiermee een plezier hebben gedaan en aan Jupiter gevraagd om hem te vereeuwigen aan de hemel.

Algemeen

Caelum is een klein sterrenbeeld dat zichtbaar is op het zuidelijk halfrond en werd door Nicolas Louis de Lacaille geïntroduceert.

Dit gebeurde vandaag in 2010

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een krachtige Ariane 5 ECA draagraket gelanceerd met aan boord de twee communicatiesatellieten Astra 3B en COMSATBw-2. Astra 3B had een gewicht van 5,4 ton en werd gebouwd door het Europese bedrijf EADS Astrium. COMSATBw-2 werd eveneens gebouwd door EADS Astrium en had een gewicht van 2,5 tob. Terwijl COMSATBw-2 werd gebouwd voor militaire communicatiedoeleinden werd Astra 3B gebouwd voor digitale televisie en radio. Foto: Arianespace

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Messier 74

Messier 74

M74, ook gekend als NGC 628, is een spectaculair spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Pisces (Vissen) dat we vanuit bovenaanzicht bekijken (ook wel 'face-on' genaamd in het Engels). Op langbelichte…

Lees meer...

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

91%

Sociale netwerken