Messier 1
Foto: Dean Jacobsen

Geschiedenis

Toen Messier 1 ontstond, als gevolg van de supernova, werd deze voor het eerst waargenomen door Chinese astronomen. De astronoom Charles Messier ontdekte de Krabnevel in 1758 wanneer hij zocht naar Halley's komeet. Hij beschreef dit deep-sky object als "een nevel boven de zuidelijke hoorn van de Stier, die geen enkele ster bevat". De Krabnevel is tevens de enige supernovaerestant in de bekende Messiercatalogus. De astronoom D’Arrest beschrijft Messier 1 als een mooie, zwakke, onopgeloste nevel. Op 25 maart 1765 bepaalt hij de grootte van de nevel, namelijk 5.5 x 3.5’. J. Bode zag deze nevel op 8 november 1774 als een nevelvlek zonder sterren. John Herschel dacht dan weer dat hij te maken had met een moeilijk oplosbare sterrenhoop. De Engelse astronoom Lord Rosse (1800-1867) heeft aan dit object de naam 'Krabnevel' gegeven vanwege zijn vorm. Hij heeft het wel over een sterrenhoop, ondanks dat hij overal eigenaardige filamenten ziet. Op 15 december 1852 observeert de astronoom W. Lassell Messier 1 met zijn 60 cm kijker. Bij een vergroting van 565x ziet hij overal nevelfilamenten en zwakke sterren. De bekende astronoom Flammarion observeerde Messier 1 in 1917 en was het niet eens met de naam Krabnevel. De nevel lijkt veel meer op een tong of vlam dan op een krab.

Waarnemen

Men kan Messier 1, ook gekend als NGC 1952, 67 boogminuten ten noordwesten van de ster ζ Tauri terugvinden. Wanneer de hemel donker genoeg is, is de Krabnevel met een grote verrekijker (7×50 of 10×50) of kleine telescoop net te zien als een vaag vlekje. De schijnbare afmetingen van het object zijn 6' x 4'. Met een kleine telescoop of een goede binoculair is er niet veel meer dan een diffuse gloed te zien. Ook grotere kijkers, tot 20 cm, tonen niet veel meer structuur, hoogstens een korrelig uiterlijk. Pas met een 30 of 40 cm telescoop zijn de draadstructuren zichtbaar zoals men die op de foto's kan zien. De beste periode om de Krabnevel waar te nemen, is tussen de maanden september en maart wanneer het Stier (Taurus) hoog genoeg aan de nachtelijke hemel staat.

Gegevens Messier 1

Sterrenbeeld: Stier (Taurus)
Andere benaming: Krabnevel
NGC: NGC 1952
Rechte klimming: 05u34m31,9s
Declinatie: +22° 00' 52,1"
Helderheid: 8,4
Afstand: 6 500 lichtjaar
Schijnbare afmeting: 6 x 4 boogminuten
Roodverschuiving: /

Taurus
Foto: Sky & Telescope


Messier 1 - Foto: NASA/ESA

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Lancering van de Amerikaanse ruimtesonde Explorer 7 voor onderzoek naar kosmische straling en straling afkomstig van de Zon. Daarnaast werd er met deze satelliet ook onderzoek verricht naar micrometeorieten. Deze kleine satelliet werd met behulp van een Juno-2 raket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in de ruimte gebracht en leverde tot augustus 1961 bruikbare data. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken