Het fotograferen van deep-sky objecten hoeft niet altijd met een dure CCD-camera. Ook met de klassieke spiegelreflexcamera's kan men mooie resultaten bereiken. De goedkopere digitale fototoestellen kunnen vaak maar 15 seconden belichten en zijn daarom ongeschikt voor aan deep-skyfotografie te doen.
Focale fotografie:
Net zoals bij het fotograferen van de Zon, Maan en planeten is dit de eenvoudigste manier om deep-sky objecten vast te leggen op foto. Men verwijdert de lens van het fototoestel en bevestigt deze op de focusseerinrichting (de scherpstelling). Hierdoor gaat men de telescoop gebruiken als een supertelelens. Het is mogelijk dat, wanneer men een Newtontelescoop gebruikt, het beeld niet helemaal scherp te krijgen is. Dit kan men verhelpen door de hoofdspiegel enkele centimeters naar voor in de buis te plaatsen of een 'kortere' scherpstelling te gebruiken.
M42 (links) op een gasbehandelde film en M31 (rechts) met een Canon EOS 300D
Wanneer men wil fotograferen moet men er voor zorgen dat de camera op B-stand (bij klassieke filmtoestellen) of op Bulb-stand (bij digitale) staat. Zo kan men bepalen hoe lang de sluiter open staat en het fototoestel belicht.
- Filmfotografie:
Men gebruikt best de klassieke zwart-wit film, aangezien deze het beste contrast geven. Enkel wanneer men nevelcomplexen fotografeert is een gasbehandelde film aan te raden (grotere gevoeligheid in het rode deel van het spectrum).
Meer info over de gebruikte film kan je vinden bij 'astrofotografie zonder telescoop'.
- Digitale fotografie:
Wanneer men fotografeert met een digitale spiegelreflexcamera heeft men het voordeel dat de beelden bewerkt kunnen worden met software als Adobe Photoshop. Het nadeel van deze fototoestellen is wel dat ze, bij belichtingen van verschillende minuten, last hebben van ruis. Dit zijn oververhitte, aangezien de camera niet gekoeld wordt, pixels die het beeld verstoren. Men kan dit eenvoudig op te lossen door ook een opname te maken met de lenskap op, een zogenaamde 'dark frame'. Deze dark frame trekt men vervolgens af van de opname van het deep-sky object om een zuivere opname te bekomen. Dit kan men doen in Adobe Photoshop door de dark frame als een nieuwe layer af te trekken (difference) van de definitieve foto. Eenmaal dit gedaan is klikt men op 'flatten image' om de definitieve foto te verkrijgen.
Om ruis te voorkomen kan men ook verschillende kortere (bv 5x2 minuten ipv 10') opnames maken en deze vervolgens combineren tot één lange belichting.