Het bepalen van de dichotomie van Venus

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Schijngestalten van de planeet Venus Schijngestalten van de planeet Venus Foto: Chris Proctor

Wanneer u met een telescoop naar de heldere planeet Venus kijkt, zal u amper iets van het oppervlak kunnen ontwaren. Dit komt omdat dikke zwavelwolken het zicht op het oppervlak van de planeet belemmeren. Wat u wel kan zien, zijn de schijngestalten van Venus. Deze schijngestalten kan men met relatief kleine kijkers al gemakkelijk ontwaren. Zo kan men al met kleine telescopen de dichotomie van Venus bepalen.

De dichotomie van een hemelobject is het tijdstip waarop dit hemelobject precies halverlicht is. Men zou verwachten dat de dichotomie van Venus samenvalt met het tijdstip van haar grootste elongatie (grootste hoek tussen Venus en de zon, gezien vanaf de aarde), maar doordat de baan van Venus (en andere planeten) een ellips is, zoals beschreven in de eerste wet van Kepler, wijkt het tijdstip van de berekende dichotomie af van de waargenomen dichotomie. Dit wordt veroorzaakt doordat de atmosfeer van Venus het zonlicht buigt en werd al in 1793 ontdekt door de Duitser Johann Schröter en wordt sindsdien het Schrötereffect genoemd. Een ander opvallend feit is dat de dichotomie van Venus steeds 4 tot 12 dagen van de grootste elongatie van Venus afwijkt. Bij oostelijke grootste elongatie zal dit tijdstip dus vroeger vallen en bij de grootste westelijke elongatie dus steeds later.

Om dit verschijnsel zelf waar te nemen hebt u toch al een telescoop met een redelijke apertuurgrootte nodig. Dit komt omdat Venus een schemerverschijnsel is en dus meestal tegen een heldere hemelachtergrond te zien is. Ook is de terminator (scheidingslijn tussen het verlichte en onverlichte deel) van Venus niet echt scherp gedefiniëerd en is een goed oculair en een niet al te kleine vergroting onontbeerlijk.

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.
Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Website: www.sky-observing.blogspot.be

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Nadat de 'Eagle' Maanlander, met aan boord de astronauten Neil A. Armstrong en Edwin "Buzz" E. Aldrin, zich heeft losgemaakt van de Apollo ruimtecapsule maakt de Amerikaanse Maanlander een zachte landing op het Maanoppervlak in het Mare Tranquillitatis gebied. Voor het eerst in de geschiedenis bevinden zich mensen op het oppervlak van de Maan. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

StarNights 2019
30 augustus 2019 tot 01 september 2019
Meer Evenementen

NGC 2392

NGC 2392
De planetaire nevel NGC 2392 heeft magnitude van 9.5 en is ongetwijfeld één van de bekendste NGC-objecten. Deze nevel is ook bekend onder de naam 'Eskimonevel' en is terug te…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken