Artistieke impressie van de Omid satelliet.
Foto: Iran National Space Administration

In februari 2009 werd Iran het negende land in de wereld dat op eigen kracht een zelfgemaakte satelliet in een baan om de aarde bracht. Zo bracht Iran op 2 februari 2009 de Omid satelliet in een lage baan om de aarde met behulp van een Safir 1 raket die gelanceerd werd vanop het Semnan Space Center in het noorden van Iran. Volgens de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad was de Omid satelliet een “boodschapper van vrede en gerechtigheid”.

De Omid satelliet, wat zoveel betekent als 'hoop', had de vorm van een kubus met zijden die 40 centimeter groot waren. De satelliet werd gebouwd in opdracht van het Iranian Space Agency (ISA) en in totaal had deze microsatelliet een gewicht van 27 kilogram. Volgens de Iraanse staatstelevisie werd deze satelliet ontwikkeld als data verwerkende satelliet voor onderzoek en telecommunicatie. Ondanks het feit dat Westerse landen vermoedde dat deze satelliet ook werd ontwikkeld voor militaire doeleinden had Omid volgens Teheran op geen enkel gebied militaire oogmerken. Toch werden details over de satelliet en zijn onderdelen niet vrijgegeven waardoor dit enkel leidde tot meer speculaties en argwaan. In het Westen bestond, en bestaat nog steeds, de vrees dat Iran zijn ruimtevaart- en rakettechnologie ontwikkelt voor militaire doeleinden en voor de ontwikkeling van atoomwapens. Omid was echter niet de eerste Iraanse satelliet. Zo werd in 2005 ook al de Iraanse Sina-1 satelliet gelanceerd door een Russische raket die gebruikt werd voor telecommunicatie- en aardobservatietoepassingen. 

De Iraanse Omid satelliet - Foto: Wikipedia (Mardetanha)

Al in februari 2008 maakte de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad bekend dat Iran in de nabije toekomst een zelfgemaakte satelliet op eigen kracht in de ruimte zou brengen. Uiteindelijk werd in augustus 2008 een test uitgevoerd die volgens Amerikaanse media mislukte. Iran ontkende deze berichten en liet weten dat het land intensief verder werkte aan de lancering van de satelliet. Uiteindelijk werd op 2 februari 2009 de Omid satelliet succesvol gelanceerd met behulp van een Iraanse Safir 1 raket. De 22 meter lange Iraanse Safir raket is afgeleidt van de ballistische middellangeafstandsraket Shahab 3 die een reikwijdte heeft van ongeveer 2 000 kilometer. De satelliet werd in een lage baan om de aarde gebracht met een apogeum van 381 kilometer en een perigeum van 245 kilometer. Door deze geslaagde lancering werd Iran op dat moment het negende land ter wereld dat op eigen kracht een satelliet in een baan om de aarde kan brengen. De lancering viel ook samen met de 30ste verjaardag van de Iraanse Revolutie en werd bijgewoond door Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Na de geslaagde lancering maakte Omid in zeven weken tijd meer dan 700 omwentelingen om onze planeet waarna deze volgens het U.S. Strategic Command op 25 april 2009 terug is opgebrand in de atmosfeer van de aarde. Volgens Iraanse media heeft de Omid satelliet tijdens zijn operationele missie geen enkel probleem gekend en werd de missie succesvol afgerond. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis de Highly Eccentric Orbit Satellite 1 (HEOS 1) in de ruimte voor onderzoek van magnetsiche velden, de zonnewind en kosmische straling. Deze 108 kilogram zware satelliet werd ontwikkeld door de European Space Research Organisation (ESRO) en werd uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten afkomstig uit vijf Europese landen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken