Lancering van een krachtige Angara A5 raket.
Foto: Russian Defense Ministry Press Service

De Angara A5 raket is de meest krachtige raket uit een nieuwe familie van Russische draagraketten. De Angara raketten werden ontworpen en gebouwd door het Russische Khrunichev State Research and Production Space Center en kunnen gelanceerd worden vanop zowel de Plesetsk lanceerbasis in het hoge noorden van Rusland alsook vanop de nieuwe Vostochny lanceerbasis in het oosten van Rusland. De krachtige Angara A5 raket kan vrachten tot bijna 25 ton tot in een lage baan om de aarde brengen en moet op termijn de Russische Proton M raket vervangen. In 2014 werd de Angara A5 raket voor het eerst gelanceerd en naast deze krachtige versie is er ook nog de lichtere Angara 1.2 variant. Het ontwerp van de Angara A5 raket is modulair opgebouwd en maakt gebruik van Universal Rocket Modules (URM) waarvan men meerdere modules aan elkaar kan koppelen die samen het onderste deel van de raket vormen. Leer alles over de krachtige Russische Angara A5 raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Angara A5 raket

Fabrikant: Khrunichev State Research and Production Space Center
Lengte: 55 m
Diameter: 8,8 m
Gewicht: 790 ton
Aantal trappen: 2 / 3
Aantal boosterraketten: 4
Raketmotoren boosterraketten: 1 x RD-191
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x RD-191
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x RD-0124A
Raketmotoren derde rakettrap (Briz-M): 1 x S5.98M
Stuwkracht boosterraketten: 7 680 kN
Stuwkracht onderste rakettrap: 1 920 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 294 kN
Stuwkracht derde rakettrap (Briz-M): 19,6 kN
Laadvermogen (LEO): 24,5 ton
Laadvermogen (GTO): 7,5 ton
Eerste lancering: 23 december 2014
Kostprijs: 100 miljoen dollar
Lanceerbasis: Plesetsk Cosmodrome (Rusland)
Vostochny Cosmodrome (Rusland)
Bestemd voor bemande missies: Neen

Angara A5
Lancering van de indrukwekkende Angara A5 raket - Foto: Roscosmos

Angara A5
De Angara A5 raket wordt in verticale positie gebracht aan het lanceercomplex - Foto: Russian Defense Ministry Press Service

Angara A5
De indrukwekkende Angara A5 raket wordt per spoor naar het lanceercomplex gebracht - Foto: Roscosmos

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 10 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de kosmonauten Vladimir Shatalov, Aleksei Yeliseyev en Nikolai Rukavishnikov. Dit is de eerste bemande ruimtemissie naar het Saljoet 1 ruimtestation dat enkele dagen eerder in de ruimte werd gebracht. Ondanks het feit dat de Sojoez 10 ruimtecapsule kon gekoppeld worden aan Saljoet 1 kon het ruimtevaartuig niet stevig worden vastgemaakt. Hierdoor werd de missie stopgezet en keerde de drie kosmonauten op 24 april 1971 al terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken