Vostok 5 & 6

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De eerste Russische vrouw in de ruimte: Valentina Tereshkova De eerste Russische vrouw in de ruimte: Valentina Tereshkova Foto: SpaceFacts

Na het succes van de Vostok 3 en Vostok 4 missies die de eerste dubbelvlucht uit de ruimtevaartgeschiedenis maakten in augustus 1962, besloot de Sovjet-Unie opnieuw een dubbelvlucht te organiseren waarbij ditmaal voor het eerst een vrouw in een baan om de Aarde zou gebracht worden. Propaganda was in die tijd een zeer machtig wapen die de Sovjetleiders gebruikten om de bevolking achter zich te krijgen.

Door een vrouw in de ruimte te brengen, zou de toenmalige premier van de Sovjet-Unie, Nikita Khrushchev, zich zeer geliefd maken bij de Russen en zou dit opnieuw een slag in het gezicht zijn voor Amerika die enkel mannen had opgeleid voor bemande ruimtemissies. Valentina Tereshkova werd na haar geslaagde missie onthaald als een ware heldin maar het duurde niet lang eer de eerste roddels opdoken over problemen met deze jonge vrouw voor en tijdens haar ruimtevlucht. 

   
Kosmonauten Bykovsky en Tereshkova.

Op 14 juni 1963 omstreeks 17u00 plaatselijke tijd werd, na enkele malen te zijn uitgesteld wegens verhoogde zonneactiviteit, de Vostok 5 ruimtecapsule gelanceerd vanop de Baikonur lanceerbasis met aan boord de 28-jarige gevechtspiloot en kosmonaut Valeri Bykovsky. De lancering van Bykovsky verliep niet volledig correct waardoor het ruimtetuig in een lagere baan om de Aarde terecht kwam. Hierdoor werd de beoogde vluchtduur van 8 dagen teruggebracht tot 5 dagen. Twee dagen later omstreeks 14u30 plaatselijke tijd werd een tweede Vostok raket met ruimtecapsule tot ontbranding gebracht die ditmaal voor het eerst in de geschiedenis een vrouw in de ruimte bracht. De 26 jarige Valentina Tereshkova werd op dat moment de 10de mens in een baan om de Aarde. Meteen na haar lancering kwam ze met haar Vostok 6 ruimtetuig tot op 5 kilometer afstand van de Vostok 5 ruimtecapsule. Beide kosmonauten vergaten het gebruik van codenamen toen ze onderling radiocontact maakten. Doordat de eerste vluchtdag van Valentina Tereshkova zo goed verliep besliste de vluchtleiding dat deze eerste vrouw in de ruimte twee dagen langer in een baan om de Aarde mocht blijven. De Sovjet-Unie heeft lang volgehouden dat de ruimtevlucht van Tereshkova vlekkeloos verliep maar pas vele jaren na haar historische missie werd bekend dat deze moedige vrouw gedurende haar verblijf in de ruimte grote problemen had met het ruimtevoedsel en een stekende pijn had in rechter scheenbeen die tijdens haar derde dag in de ruimte ondraaglijk werd. De vluchtleiding kon ook verscheidene malen geen contact meer maken met de vrouw tijdens haar ruimteavontuur doordat ze te uitgeput was en verschillende malen onverwachts in slaap viel. In de dagen en weken na haar ruimtemissie werd de eerste vrouwelijke ruimtevaardster door een vluchtarts ervan beschuldigd dronken te zijn geweest net voor de start van haar vlucht maar deze beschuldiging werd door een militaire gezagvoerder later beschreven als een leugen.

Lancering van de Vostok 6 ruimtecapsule. 

Tereshkova was de eerste van de twee kosmonauten die na 48 omwentelingen om de Aarde terugkeerde naar de Aarde op 19 juni 1963 en twee dagen en 22 uur nadat deze vrouw gelanceerd werd vanop de Baikonur lanceerbasis, maakte ze een geslaagde landing waarbij ze net als alle andere Vostok ruimtevaarders op een hoogte van 7 kilometer uit haar terugkeercapsule werd geschoten door middel van een schietstoel. De vrouw kwam 200 kilometer van het geplande landingspunt terecht op de terreinen van een boerderij waar ze hartelijk werd onthaald door de plaatselijke bevolking en een uur later opgehaald werd door reddingsteams. Tot op heden is zij nog steeds de enige vrouw die apart van het ruimtetuig landde op Aarde en is zij ook nog steeds de enige vrouw die ooit alleen een ruimtemissie uitvoerde. Bykovsky keerde 4 dagen en 23 uur nadat hij gelanceerd werd, en 2,5 uur nadat Tereshkova geland was, terug naar de Aarde en net als bij de Vostok 1 en Vostok 2 missies kende de jonge ruimtevaarder problemen toen de terugkeercapsule zich niet volledig losmaakte van de service module. Vandaag de dag is Bykovsky nog steeds een recordhouder aangezien niemand na hem ooit een langere solo ruimtevlucht maakte. Door een fout van de vluchtleiding landde Bykovsky 400 kilometer van het vooropgestelde punt en werd hij door de lokale bevolking met een auto 2 kilometer verder gebracht waar zijn terugkeercapsule was geland. Na de twee geslaagde Vostok dubbelvluchten plande de Sovjet-Unie een zevende Vostok ruimtemissie waarbij dokter Boris Yegorov een week lang in de ruimte zou verblijven. Net als bij het Amerikaanse Mercury ruimteprogramma, kende het Vostok programma maar 6 missies en begon de Sovjet-Unie aan de ontwikkeling van de Voskhod en Soyuz ruimtecapsule. Desondanks de geslaagde missie van Tereshkova besliste chef-ontwerper Korolev toch om voorlopig geen vrouwen meer in de ruimte te brengen en duurde het nog 19 jaar eer Rusland opnieuw een vrouw lanceerde. Vandaag de dag is de terugkeercapsule van de Vostok 5 missie te bewonderen in het Tsiolkovski ruimtevaartmuseum in Kaloega terwijl de Vostok 6 terugkeercapsule tentoongesteld is in het RKK Energia museum nabij Moskou.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronaut Edward H. White II voert tijdens de Gemini 4 ruimtemissie de eerste Amerikaanse ruimtewandeling uit. Tijdens deze ruimtewandeling verblijft White twintig minuten buiten de Gemini 4 ruimtecapsule. Gezagvoerder James McDivitt maakte vanuit de ruimtecapsule foto's van de in de ruimte zwevende White. Deze foto's werden over de hele wereld gepubliceerd. White kon manoeuvreren met behulp van een gaspistool, dat fungeerde als een soort stuwraketje. Hij kon zichzelf in een bepaalde richting bewegen door met het gaspistool precies de andere kant op te schieten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 100

Messier 100
M100 is een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel dat deel uitmaakt van de enorme Virgocluster van sterrenstelsels. We bekijken het object van bovenaan waardoor de spiraalstructuur zeer mooi waar te nemen is.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

48%

Sociale netwerken