Gemini 2

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een Gemini ruimtecapsule in een baan om de Aarde Een Gemini ruimtecapsule in een baan om de Aarde Foto: NASA

Gemini 2 was de tweede missie uit het Amerikaanse Gemini ruimteprogramma maar was net als de Gemini 1 missie een onbemande testvlucht waarbij men ditmaal het hitteschild van de Gemini ruimtecapsule en de Titan II draagraket uitvoerig wou testen. Op 19 januari 1965 werd de tweede Gemini ruimtecapsule met succes gelanceerd. Ondanks het feit dat de vlucht slechts 18 minuten en 16 seconden duurde, slaagden de raket en de ruimtecapsule in hun missie en kon het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA zich nu voorbereiden op de eerste bemande Gemini ruimtevlucht.

 

De voorbereidingen voor deze tweede Gemini vlucht verliepen niet zonder kopzorgen doordat de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida in augustus en september van 1964 tweemaal het slachtoffer werd van een orkaan waardoor de Titan II draagraket en de Gemini 2 ruimtecapsule begin september opnieuw ontmanteld werden en de onderdelen ondergebracht werden in veilige ruimtes. Op 12 september 1964 werd de raket met de ruimtecapsule opnieuw in elkaar gezet op lanceercomplex 19. In de maanden die hierop volgden, plande NASA een hele reeks van testen en simulaties om alle onderdelen uitvoerig te kunnen testen op eventuele gebreken of problemen. Uiteindelijk besliste het Amerikaanse ruimtevaartagentschap de tweede Gemini ruimtecapsule op 9 december 1964 te lanceren. Toen de onderste rakettrap van de Titan II raket ontstoken werd, merkte het Malfunction Detection System van de raket plots een technisch probleem op door een verlies aan druk waarna de raketmotoren onmiddellijk werden stilgezet en de raket aan de grond bleef.

Lancering van de Gemini 2 ruimtecapsule - Foto: NASA

Op 19 januari 1965, iets meer dan een maand na de eerste poging, werd de tweede Gemini ruimtecapsule uiteindelijk gelanceerd vanop het lanceercomplex 19 waarna het onbemande ruimtetuig een suborbitale vlucht maakte. Hierbij werd een maximum hoogte bereikt van 171,2 kilometer. De vlucht van de Titan II raket verliep geheel automatisch en 6 minuten en 54 seconden na de lancering werden de zogenaamde "retrorockets" tot ontbranding gebracht waardoor de Gemini 2 ruimtecapsule begon aan haar terugkeer in de atmosfeer. De onbemande ruimtecapsule landde uiteindelijk 3 422 kilometer van het lanceercomplex. De totale vlucht duurde slechts 18 minuten en 16 seconden. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Lake Hampton pikte de onbemande ruimtecapsule op nadat dit 26 kilometer van het vooraf aangeduide landingspunt in de Atlantische Oceaan neergekomen was. Al gauw bleek dat de ruimtecapsule en zijn hitteschild de vlucht perfect hadden overleefd. Later werd de Gemini 2 ruimtecapsule opgeknapt en maakte deze in 1966 opnieuw een ruimtevlucht tijdens een onbemande testvlucht in het kader van het Manned Orbital Laboratory (MOL) programma van de Amerikaanse luchtmacht. Ditmaal werd de Gemini 2  ruimtecapsule gelanceerd door een Titan IIIC raket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis. De tweede ruimtemissie van de Gemini 2 ruimtemissie duurde ditmaal 33 minuten.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Meer in deze categorie: « Gemini 1 Gemini 3 »

Dit gebeurde vandaag in 1930

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt in Chicago Frank Donald Drake geboren. Na zijn studies astronomie aan de Cornell-universiteit en Harvard-universiteit werkt hij als radioastronoom bij het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). In 1961 presenteert hij voor het eerst zijn vergelijking van Drake. Dit is een formule om aan de hand van waarschijnlijkheden een schatting te maken van hoeveel buitenaardse beschavingen er bestaan in het heelal. Hij schreef samen met Carl Sagan ook de Areciboboodschap. Dit is een radioboodschap die de ruimte in werd gestuurd ter gelegenheid van de heropening van het Arecibo-observatorium in 1974.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2438

NGC 2438
De planetaire nevel NGC 2438 in het sterrenbeeld Puppis (Achtersteven) heeft een schijnbare helderheid van magnitude van 10.8. Deze mooie nevel ligt vlakbij het Messierobject M46 maar de ster die…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

47%

Sociale netwerken