De vier terrestrische planeten, Mercurius, Venus, de Aarde en Mars
Foto: NASA

De Internationale Astronomische Unie (IAU) stelde in 2006 een vernieuwde definitie samen van wat een planeet nu precies is. Door deze vernieuwde definitie verloor Pluto zijn status als planeet en is dit nu officieel een 'dwergplaneet'. De naam 'planeet' is afkomstig van het Griekse πλανήτης (planētēs) dat zoveel betekent als 'ronddolen' of 'rondzwerven'. Doordat de planeten, gezien vanaf de Aarde, langs de hemelbol bewegen, lijkt het alsof ze 'rondzwerven' tussen de vele sterren.

Volgens de IAU is planeet is een hemellichaam binnen het zonnestelsel dat aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Het object draait in een baan rond de zon
  • Heeft voldoende massa zodat het een hydrostatische bijna ronde vorm krijgt
  • Heeft in de omgeving van haar baan andere objecten van de kaart geveegd

Of binnen een ander zonnestelsel:

  • Bevindt zich in een baan rond een ster of restanten van een ster
  • Heeft een massa die lager is dan de maximum massa voor thermonucleaire fusie van deuterium
  • Heeft een massa/grootte die groter is dan dan de minimum vereisten voor een planetaire status uit ons zonnestelsel

Door het toepassen van deze definitie hebben we acht planeten in ons zonnestelsel: Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Drie objecten die slechts aan de twee eerste regels voldoen van de definitie worden erkend als dwergplaneten. Dit zijn tot op heden: Ceres, Pluto en Eris.

Buiten ons zonnestelsel werden ook al honderden andere planeten ontdekt die in een baan om een andere ster draaien. Deze planeten worden 'exoplaneten' genoemd.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Marslander Phoenix maakt een zachte landing op het Marsoppervlak nabij de noordpoolkap van de planeet. Deze 250 kilogram zware lander werd uitgerust met een robotarm die 2,3 meter ver reikt, een camera met stereovisie, een gasanalysator, ovens voor de thermal and evolved-gas analyzer, een camera aan de onderzijde om de landing te filmen en een meteorologisch station. Op 31 juli 2008 werd door NASA aan de hand van gegevens afkomstig van de Phoenix Marslander bevestigd dat er op Mars inderdaad water voorkomt in de vorm van ijs onder een dunne laag zand en stof. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

63%

Sociale netwerken