De bekende Sombreronevel is een spiraalvormig sterrenstelsel
Foto: NASA / ESA

Als we op een donkere nacht boven ons heen kijken, zien we ongeveer in het centrum van de nachtelijke hemel een band waarin de sterren zeer dicht bij elkaar staan. Deze strook kennen we beter als de 'Melkweg'. Dit is het sterrenstelsel waar wij, de Aarde, deel van uitmaken. Sterrenstelsels zijn dus gebieden met grote verzamelingen van sterren en deze hebben vrijwel allemaal een spiraal-, schijf- of bolvormige structuur.

In deze stelsels bevinden zich niet enkel miljoenen sterren maar ondermeer ook gas- en stofnevels en donkere materie. Al deze sterren, stof en materie worden mooi bij elkaar gehouden door een eigen zwaartekracht. Net zoals sterren komen sterrenstelsels vrijwel zelden alleen voor. De meeste bevinden zich in groepen die bestaan uit verschillende stelsels die we ook wel 'clusters' noemen. Onze zon draait, samen met vele andere sterren, om het centrum van ons sterrenstelsel. De groep waarin ons sterrenstelsel zich in bevindt heet de 'Lokale Groep'. De diameter van sterrenstelsels kan variëren van enkele duizenden tot enkele honderdduizenden lichtjaren. Sterrenstelsels bevinden zich meestal ook op enkele miljoenen lichtjaren van elkaar. Volgens sommige schattingen zouden er in het universum 100 miljard sterrenstelsels bestaan en in verschillende van hen zou er zich in het centrum een enorm zwaar zwart gat bevinden.

Toen de Ierse astronoom Lord Rosse de nachtelijke hemel bestudeerde in de 19de eeuw, ontdekte hij enkele rare, nevelachtige objecten die hij later 'spiraalnevels' noemde. Hij was er zich echter niet van bewust dat deze spiraalnevels eigenlijk sterrenstelsels waren. Toch merkte hij op dat deze objecten een spiraalvormige structuur hadden. Edwin Hubble ontdekte in 1923 pas dat deze spiraalnevels sterrenstelsels waren. Hij ontwikkelde als eerste een systeem waarmee de verschillende soorten sterrenstelsels konden herkend en geclassificeerd worden. Zijn systeem was gebaseerd op de vorm van de sterrenstelsels. Hubble maakte onderscheid tussen de elliptische, spiraalvormige en balkspiraalvormige sterrenstelsels die hij met de letters E, S en SB classificeerde. Naast deze drie grote groepen bestaan er ook nog sterrenstelsels die geen vaste structuur hebben. Deze worden onregelmatige sterrenstelsels genoemd en krijgen de afkorting Ir.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Op de 2.400 meter hoge Roque de Los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias (GranTeCan) voor het eerst naar de sterren gericht. Met zijn gesegmenteerde spiegel met een diameter van 10,4 meter is dit 's werelds grootste spiegeltelescoop. In 1987 begon men aan de bouw van deze gigantische telescoop dat een samenwerkingsproject is tussen verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida. Meer dan 100 bedrijven werkten mee aan de bouw van de GranTeCan dat een prijskaartje heeft van 130 miljoen euro.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken