Te Schoonaarde-Dendermonde hing in 1979 niet alleen sneeuw in de lucht. Johan V. B. (op dat moment 10 jaar) zag iets anders. Iets heel vreemd: een grote vliegende schotel met aan de bovenzijde twee kleine koepels en onderaan een trapje. Daarnaast was hij ook getuige van nog iets veel vreemder: twee gestreepte mannen van ijzer, die (net in de lijst van Johans slaapkamerraam) het trapje opklommen om in te stappen en met hun tuig van glanzend wit metaal in de grijze ochtendnevel te verdwijnen, richting Wetteren. Het was maandag 1 januari 1979, tussen 8 en 9 uur.

-

“Johan was klaar wakker toen hij het zag, want ik had hem voordien luidruchtig horen spelen op zijn bed, samen met zijn vriend Dimitri, die hier logeerde” vertelt moeder Rachel V. B. Zag Dimitri het ook? “Ja, maar heel even”.

Vreemde geluiden en horoscoop

Heeft Johan toch onmiddellijk gezegd hoe voor hem het jaar begon? Moeder Rachel: “Hij hield het drie dagen voor zich. En ook zijn vriendje Dimitri, die op 2 januari naar huis vertrok, durfde er niet over praten. Maar woensdagavond zat Johan naast mij in de zetel. Moeke, zei hij, ik ga je iets vertellen. Je gaat me niet geloven. Toch is het waar. Dan kwam het verhaal. Over de schotel met de koepels en het trapje, een vreemde paddestoel die vanachter een wolk kwam geschoven, omgeven door verschillende kleinere ronde schijven. Over de twee mannen, stappend in de ruimte, maar goed zichtbaar, want niet heel ver. Hier in de lucht vlak achter onze tuin. Hun pantser in robotvorm, dat van ijzer leek, was horizontaal gestreept, maar ze bewogen er soepel in. Zodra ze ingestapt waren schoot het tuig ogenblikkelijk weer weg, zodat vermoedelijk nog anderen aan boord waren. Het schouwspel heeft volgens Johan heel kort, een minuutje ten langste geduurd".

Johan zelf toonde zich donderdag te bedeesd om zijn verhaal over te doen. Moeder verontschuldigde hem: “Hij is niet honderd procent een jongen zoals een andere. Op school raakte hij, vooral voor lezen en schrijven, gevoelig achterop, maar anders is hij zeer slim.” Vader Petrus V. B. op zijn beurt: “Wees gerust, die jongen zal niet liegen, trouwens, wat gebeurt er vandaag de dag niet allemaal in de lucht. Wie kan daar nog gerust in zijn. Weet jij dat wij hier ‘s nachts meer verdachte geluiden waarnemen. Kloppen en zoemen. Dat de honden in de buurt soms allen tegelijk gaan blaffen en dat er toch niets verdachts te zien is".

Moeder Rachel nog tot slot: “Na het verhaal van Johan, woensdagavond heb ik onmiddellijk naar zijn horoscoop voor de nieuwjaarsweek gekeken. Hij is een vis en kijk eens wat er staat voor hem: “U zult een avontuur beleven en u zult aangetrokken worden door activiteiten die een brede kring bereiken “. Toch wel opmerkelijk hé. Niet dat ik blindelings zou geloven in die dingen. Maar kom, had ik vorige week de horoscoop-tip in zondagsnieuws gevolgd, dan had ik nu 5 op de lotto. Nu heb ik er maar vier”.

Dit gebeurde vandaag in 1848

Het gebeurde toen

De Ierse astronoom Andrew Graham ontdekt vanop het Markree Observatory de planetoïde 9 Metis. Metis is een S-type planetoïde en zijn diameter varieert van 220 tot 130 kilometer. Het oppervlak bestaat voor ongeveer 30% tot 40% uit metaalhoudende olivijn en 60% tot 70% uit nikkel en ijzer. De planetoïde is genoemd naar de Griekse godin Metis, een van de vrouwen van de oppergod Zeus en de moeder van Pallas Athena.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken