Deze pagina afdrukken
donderdag, 10 april 2014 22:00

Geheime Amerikaanse satelliet gaat de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Lancering van een Atlas V 541 draagraket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis Lancering van een Atlas V 541 draagraket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis Foto: NASA

Vanop de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is op donderdag 10 april 2014 met succes een Atlas V draagraket gelanceerd met aan boord een geheime Amerikaanse satelliet voor het National Reconnaissance Office (NRO). De 45te Atlas V raket vertrok om 19u45 Belgische tijd vanop lanceercomplex SLC-41 waarna enkele minuten later de berichtgeving met de media werd stopgezet omwille van de geheime lading aan boord van de draagraket.

Deze lancering werd uitgevoerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance (ULA) in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO) dat alle Amerikaanse spionagesatellieten bouwt, lanceert en opereert. Zoals steeds het geval is bij lanceringen in opdracht van het National Reconnaissance Office volgde er enkele minuten na de start van de lancering een zogeheten 'news blackout' waardoor details over het doel van deze lancering ontbreken. Ongeveer vier uur na de start van de lancering werd door United Launch Alliance (ULA) bekendgemaakt dat de lancering een succes was. Dit was de eerste maal dat het National Reconnaissance Office een Atlas V 541 versie gebruikte voor het lanceren van een geheime satelliet. Volgens waarnemers zou de vracht, die officieel de naam NROL-67 kreeg, een satelliet zijn die vanuit een geosynchrone baan om de Aarde elektronische signalen kan onderscheppen. Doordat het NRO voor het eerst een Atlas V 541 raket heeft gebruikt, kan dit ook betekenen dat er een nieuw soort spionagesatelliet in de ruimte werd gebracht. Voor het lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) was dit al de 80ste missie sinds dit bedrijf in 2006 werd opgericht door Lockheed Martin en Boeing. Dit was ook de negende maal dat ULA een geheime satelliet in de ruimte bracht in opdracht van Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO). Hieronder kan u de videobeelden bekijken van deze lancering!

Media

Lancering NROL-67
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)