De indrukwekkende Gorner gletsjer in Zwitserland.
Foto: ESA

Gletsjers over de hele wereld hebben in een halve eeuw meer dan negen biljoen ton ijs verloren. Hoe zullen de gletsjers er de komende decennia uitzien? "Alles hangt af van wat de mens nu doet op het gebied van broeikasgasemissies", zo luidt de boodschap van een wetenschapper tijdens een door ESA geleide expeditie naar de Gorner gletsjer in Zwitserland, een van de grootste ijsmassa's in de Alpen.

Terwijl de wereldleiders bijeenkomen voor de 26e VN-conferentie over klimaatverandering, kunt u de exclusieve première bekijken van de documentaire die ESA-astronaut Luca Parmitano, samen met een team van glaciologen en klimaatdeskundigen, volgt op hun reis door de Alpen om te leren hoe de stijgende temperaturen wereldwijd hun tol eisen van de gletsjers. De documentaire bevat adembenemende beelden van de Gorner gletsjer en interviews met klimaatspecialisten die uitleggen hoe we gletsjers kunnen monitoren met behulp van zowel satellietgegevens als metingen ter plaatse.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt een Mercury ruimtecapsule in de ruimte gebracht met aan boord de Amerikaanse astronaut Alan Shepard. Tijdens deze MR-3 suborbitale ruimtevlucht bereikt Shepard aan boord van zijn kleine capsule een maximale hoogte van 187 kilometer waardoor hij de eerste Amerikaan in de ruimte wordt. De ruimtevlucht duurde in totaal 15 minuten en 22 seconden waarna Shepard met zijn capsule in de Atlantische Oceaan landt. Ondanks dit technologische succes was de Sovjet-Unie toch de grote winnaar in de verovering van de ruimte aangezien Joeri Gagarin enkele weken eerder als eerste mens in een vaste baan om de Aarde cirkelde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken