Sterrenbeelden aan de nachtelijke hemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Paradijsvogel (Apus).

Mythologie

Apus is een zwak sterrenbeeld op het zuidelijk halfrond en was niet zichtbaar voor de oude Grieken. Het sterrenbeeld was één van de twaalf sterrenbeelden die door de zeevaarders Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick Houtman bedacht werden en verscheen voor het eerste in Johann Bayer's Uranometria in 1603. Letterlijk betekent Apus in het Grieks "voetloos". Deze naam werd afgeleid van de Indiase naam voor paradijsvogels, apus Indica.

Apus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Triangulum Australe
  • Circinus
  • Musca
  • Chamaeleon
  • Octans
  • Pavo
  • Ara

Welke andere objecten zijn er te vinden in Apus?

Het sterrenbeeld Apus heeft enkele verscheidene indrukwekkende clusters: NGC 6101 en IC 4499, alsook de erg ongewone nevelstructuur IC 4633. NGC 6101 is een bolvormige sterrenhoop die op 1 juni 1826 werd ontdekt door de Schotse astronoom James Dunlop. Deze sterrenhoop bevindt zich op een afstand van ongeveer 47 600 lichtjaar van de zon en op een afstand van ongeveer 36 500 lichtjaar van het centrum van ons sterrenstelsel. Om dit deep-sky object het best waar te nemen, gebruik je het best een telescoop met een opening van minstens 20 centimeter (in het geval van een spiegeltelescoop). 

De bolvormige sterrenhoop NGC 6101 - Foto: NASA/ESA/Hubble Space Telescope

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Nadat de Russische Luna 5 ruimtesonde op 9 mei 1965 werd gelanceerd, stort deze op 12 mei 1965 te pletter op het oppervlak van de Maan als gevolg van een technisch probleem. Dit was het tweede Russische ruimtetuig dat het Maanoppervlak bereikte. Luna 5 werd door de Sovjet-Unie ontwikkeld om als eerste ruimtetuig een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de Maan. Na een probleem op 10 mei 1965 begon Luna 5 te spinnen waarna het ruimtetuig te pletter sloeg op het oppervlak van de Maan in het Mare Nubium gebied. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

55%

Sociale netwerken